Evenimentul Zilei > International > Siria: Zeci de dezertori din armată, împuşcaţi în timp ce încercau să fugă
Siria: Zeci de dezertori din armată, împuşcaţi în timp ce încercau să fugă

Siria: Zeci de dezertori din armată, împuşcaţi în timp ce încercau să fugă

Zeci de dezertori ai armatei siriene au fost împuşcaţi de trupele loiale preşedintelui Bashar al-Assad, când încercau să fugă şi să se alăture protestatarilor, relatează BBC.

Organizaţia Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, cu sediul la Londra, spune că peste 70 de dezertori au fost împuşcaţi în provincia Idlib, din nord-vestul ţării. Afirmaţia nu poate fi verificată independent, pentru că jurnaliştilor străini nu li se permite să intre în Siria.
Observatorul sirian a anunţat, ieri, că dezertorii au fost ucişi cu focuri de artilerie grea, în timp ce încercau să fugă. Incidentul a fost raportat de şi de activiştii locali din Siria. Organizaţia a citat supravieţuitori răniţi, care au spus că peste 70 de oameni ar fi fost ucişi în acea provincie, cea mai importantă zonă în care militarii au vrut să treacă în tabăra adversă. De asemenea, cel puţin 13 protestatari au fost ucişi ieri, în această ţară. Trei soldaţi ai trupelor guvernamentale au fost omorâţi în timp ce luptau cu rebelii înarmaţi din Idlib.
Observatori ai Ligii Arabe
Între timp, autorităţile de Damasc au acceptat ca Liga Arabă să trimită observatori în Siria. Ministrul sirian de Externe, Walid Muallem, a declarat că Liga Arabă a acceptat amendamentele cerute de Damasc şi o echipă de observatori va pleca în Siria în această săptămână.

În acelaşi timp, Adunarea Generală a ONU a adoptat, cu o majoritate de voturi, o rezoluţie în care condamnă autorităţile siriene pentru înăbuşirea violentă a protestelor, omorând 5.000 de oameni de la începutul acestor revolte, în luna martie.
Rezoluţia, adoptată cu 133 de voturi pentru, 11 împotrivă şi 43 de abţineri, cere încetarea imediată a abuzurilor comise de autorităţi şi cere Damascului să implementeze planul Ligii Arabe în această privinţă.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News