Evenimentul Zilei > International > ONU: Regimul sirian arestează și torturează copii
ONU: Regimul sirian arestează și torturează copii

ONU: Regimul sirian arestează și torturează copii

Forțele armate fidele președintelui sirian Bashar al-Assad arestează și torturează copii, mulți dintre minorii find chiar împușcați în genunchi și ținuți în captivitate fără îngrijiri medicale, a dezvăluit pentru BBC Navi Pillay, înaltul comisar ONU pentru Drepturile Omului.

„Vânează și copii, sub diferite motive, în număr mare. Sute au fost deținuți și tortutați. Este oribil”, a declarat ea într-un interviu acordat BBC.
„Copii împușcați în genunchi, puși laolaltă cu adulții în condiții inumane, nu primesc îngrijiri medicale pentru rănile lor, ținuți fie ca ostatici ori ca surse de informare”, a adăugat oficialul ONU.
Ea a avertizat regimul Assad că va răspunde, mai devreme sau mai târziu pentru astfel de fapte.
Între timp, guvernul sirian a acceptat, ieri, în scris, planul în şase puncte prezentat de emisarul special al ONU în Siria, Kofi Annan. Opoziţia siriană, reunită în summit la Istanbul (Turcia), i-a cerut, ieri, preşedintelui sirian Bashar al-Assad să îşi retragă tancurile din oraşele siriene, începând de azi, pentru a dovedi buna sa credinţă, după ce Damascul a spus că acceptă planul de a pune capăt crizei al emisarului internaţional Kofi Annan.

"Noi nu avem încredere în acest regim. Dacă el este într-adevăr serios, trebuie să pună în aplicare această iniţiativă începând de mâine. Nu ar trebui să mai fie niciun tanc în stradă şi militarii regimului trebuie retraşi", a declarat opozantul Walid al-Buni în numele întregii opoziţii într-o conferinţă de presă, citat de AFP.
Planul ONU, propus de Kofi Annan, vizează îndeosebi oprirea violenţelor declanşate în martie 2011.
Annan salută decizia guvernului de la Damasc

Aflat în vizită la Beijing, Annan a salutat decizia Siriei.

"Este o primă etapă importantă în perspectiva încetării violenţelor în Siria, unde, într-un an şi-au pierdut viaţa peste 9.100 de persoane, conform Observatorului sirian pentru drepturile omului", a spus purtătorul de cuvânt al lui Annan, Ahmad Fawzi.
El va informa Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite asupra Siriei, luni, probabil prin videoconferinţă, le-a spus, ieri, ambasadorul britanic Mark Lyall, jurnaliştilor de la sediul ONU din New York.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News