Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), a declarat că, în câteva judeţe, cursele Atlassib cu care ar fi trebuit să vină protestatarii în Capitală au fost anulate de companie pe ultima sută de metri. Mai mult, liderul sindical se aşteaptă ca decizia să fie extinsă la mai multe zone din ţară.

"Am primit telefoane de la oamenii mei din Iaşi, Teleorman, Braşov, care au fost anunţaţi că Atlassib anulează toate cursele din seara asta şi de mâine. Asta, în ciuda faptului că aveam contracte semnate cu ei de mai demult. E o încercare de a bloca venirea oamenilor în Bucureşti, însă vom găsi alte căi de a-i aduce la miting. Cei mai mulţi deja s-au grupat şi vor veni cu maşinile personale, alţii cu trenul, se găsesc soluţii", a explicat Costin.

Curse anulate sau întârzieri

Acesta spune că "nu s-ar mira nici ca trenurile să fie oprite pe traseu sau să aibă întârzieri mari", arâtând cu degetul către Gheorghe Dobre, fost ministru al transporturilor, actualmente consilier al ministrului Anca Boagiu, pe care îl numeşte "artizanul mişcării de blocare a mitingului".

Costin susţine că blocaje au apărut şi la compania Electrica, citând două adrese ale directorilor de la Electrica Moldova şi Electrica Transilvania Nord. În primul caz, li se interzice angajaţilor să plece pentru a participa la mitingul de la Bucureşti, iar în al doilea caz li se cere "prezenţa la serviciu", nefiind admise învoiri.

Astfel, reprezentanţii sindicatelor din SISE Electrica Moldova, dar şi şefii lor, au fost înştiinţaţi azi, printr-un document semnat de directorul Gheorghe Axinte, că nu au voie să vină la miting.

Învoirile şi participarea la miting, interzise

"În conformitate cu precizările primite în teleconferinţa din 26.10.2010 de la ora 9.30, organizată de SC FISE Electrica Serv SA cu toate sucursalele, vă transmitem mesajul Directorului General al Filialei prin care SE INTERZICE salariaţilor din SC FISE Electrica Serv SA, implicit SISE Electrica Moldova, participarea în data de 27.10.2010 la mitingul de la Bucureşti organizat de Federaţia Sindicatelor Univers, dat fiind faptul că în această perioadă este în dezbatere acţiunea de disponibilizare la nivel de SC FISE Electrica Serv SA, acţiune foarte importantă pentru viitorul filialei şi implicit al fiecărei sucursale în parte", se arată în documentul făcut public de cei de la BNS.

Adresa menţionează că se va face prezenţa la serviciu a tuturor salariaţilor, iar "cei care nu vor respecta decizia Directorului General al Filialei vor fi sancţionaţi (de la salariat, la şeful acestuia până la director)".

În ceea ce priveşte filiala de furnizare a energiei electrice Transilvania Nord, aici directorul general a transmis filialelor din Oradea, Baia-Mare, Satu Mare, Bistriţa şi Zalău o adresă prin care le solicită directorilor să "asigure prezenţa la serviciu a tuturor angajaţilor în cursul zilei de mîine 27.10.2010". "Nu se admit învoiri. Sunt admise absenţe pentru angajaţii care sunt programaţi în concediu de odihnă sau sunt în concediu de boală", se arată în notă.