Liviu Luca a fost reţinut în noiembrie anul trecut, fiind eliberat şase zile mai târziu de judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti. Cu aceeaşi ocazie au mai fost arestaţi preventiv Sorin Ovidiu Vîntu, omul de afaceri Octavian Ţurcan, fostul director general al Petrom Service Gheorghe Şupeală, fostul director financiar al societăţii Zizi Anagnostopol, omul de afaceri prahovean Mihai Sorin, Mihai Viorel Râmboacă, Răzvan Florin Râmboacă, Daniela Braşoveanu şi Ioan Bohâlţeanu. Toţi au fost acuzaţi de delapidare şi spălare de bani.
Specialitatea Vîntu
Potrivit procurorilor, importante sume de bani din patrimoniul societăţii au fost transferate prin intermediul a 22 de companii offshore din Cipru în conturi din România. Principalii beneficiari au fost SC Realitatea Media SA (14.200.000 de euro), SC Imobiliar Network 2002 SA (6.725.000 euro) şi SC GM Invest SA (1.300.000 euro). Falimentarea deliberată a Petromservice a dus la prejudicierea societăţii cu suma de 83.163.165 de euro şi afectarea a 72.000 membri ai Asociaţiei Salariaţilor, care, în calitate de acţionari minoritari, nu au mai putut încasa dividendele. În acelaşi timp, falimentarea Petromservice a produs, indirect, prejudicierea bugetului de stat cu suma de aproximativ 98 de milioane de euro.
Sechestru pe 81 de imobile
Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au instituit sechestru asigurator asupra a 81 imobile – 46 de terenuri intravilane şi extravilane, cinci apartamente, clădiri cu destinaţie de hotel, restaurante, alte spaţii comerciale, un bloc de opt etaje, autoturisme, ambarcaţiuni, conturi bancare – pentru recuperarea prejudiciului.