Sima-Chirieac: Meci cu o miză de 1.500.000 de dolari

Sima-Chirieac: Meci cu o miză de 1.500.000 de dolari

Brokerul fugar îl acuză pe fostul jurnalist că ducea mita de la multinaţionale la politicieni

Un document exploziv pentru cazul "Brokerul vrăjitor Cristian Sima" a fost publicat de jurnalistul Robert Turcescu pe blogul lui. Documentul probează faptul că, în anul 2000, analistul Bogdan Chirieac deţinea acţiuni la firma WBS Holding Ltd din Insulele Virgine. Pe prima pagină apare în clar numele lui printre acţionari, iar în pagina a treia a documentului apare şi semnătura lui Bogdan Chirieac, alături de Cristian Sima şi de alţi acţionari. WBS Holding Ltd şi WBS România sunt cele două firme prin care brokerul Cristian Sima a reuşit să "piardă" banii unor clienţi importanţi, 60 la număr. Motiv pentru care a şi fugit din ţară după cum afirmă, de teama represaliilor.

Documentul a apărut după ce Cristian Sima a dezvăluit unei televiziuni islandeze faptul că mai multe companii multinaţionale s-ar fi folosit, la începutul anilor 2000, de sistemul corupt din România pentru a obţine contracte de zeci de milioane de euro. El a dezvăluit că infrastructura sistemului de urgenţă 112 a fost creată prin corupţie şi a numit firma Ericsson şi pe analistul Bogdan Chirieac.

Finanţare ilegală a partidelor? 

Sima a povestit un episod din anul 2000, spunând că are dovada: un transfer bancar de la Ericsson către Bogdan Chirieac. Acesta ar fi mituit sau ar fi finanţat ilegal unele partide. Întrebat de moderatorul TV dacă poate dovedi ce a spus, Sima a precizat: "Pot dovedi fiecare acuzaţie cu documente, nu doar cu vorbe. Pot dovedi că Ericsson i-a trimis bani lui Bogdan Chirieac şi el a dat banii altor persoane", a spus Sima.

Precizăm că, iniţial, pentru realizarea sistemului unic pentru apelarea de urgenţă 112 a fost încheiat un parteneriat cu consorţiul canadian Romania Public Safety. Acesta a fost întrerupt, în iulie 2003,fiind semnat contractul dintre Guvernul României şi compania Ericsson, condusă atunci de Thomas Lundin. Un contract de 40 de milioane de euro.

Într-o declaraţie anterioară, din 15 octombrie, Sima a dezvăluit: "Referitor la Bogdan Chirieac, acesta a fost acţionar la WBS Holding din `98 până în 2001. I-am făcut eu cadou 5% din acţiuni. După ce am văzut ce a făcut în campania electorală 2000 a trebuit să i le iau înapoi, evident contra cost. În 2000, prin contul pe care l-a avut la WBS Holding la Banca BSI Chiasso Elveţia a primit peste 1,5 milioane de dolari şi i-a distribuit politicienilor. Şi-a oprit şi pentru el 60.000 dolari, pe care i-a trimis fără nicio jenă direct în România pe contul soţiei la National Bank of Greece". Recent au apărut şi documente privind transferurile de bani.

"Obsesie morbidă"

"Nu e adevărat, niciodată n-am avut acţiuni WBS Holding. Aş fi ştiut dacă eram acţionar. Şi chiar dacă aş fi avut, care e problema?", a declarat Bogdan Chirieac pentru EVZ. El a explicat că brokerul este frustrat: " Boala domnului Sima se numeşte obsesie morbidă. A dezvoltat această boală faţă de mine de când am tăiat legăturile, din 2000. Nu am dorit să mai am de-a face cu el. Acum l-am dat în judecată pentru calomnie. Să dovedească că am primit şi împărţit bani politicienilor.

Îi cer daune morale de 1,5 milioane de dolari, adică fix cât spune el că am primit eu. Luni se depune dosarul la instanţă", a declarat Bogdan Chirieac. Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a închis, ieri, firma WBS România şi a sesizat Parchetul cu privire la falsurile din actele acestei firme.

"Informaţiile disponibile în acest moment nu au impus constituirea unui dosar penal. În situaţia în care o persoană are cunoştinţă sau afl ă de săvârşirea unor fapte penale, are posibilitatea să sesizeze organele de urmărire penală."

LIVIA SĂPLĂCAN, purtător de cuvânt DNA

Ziaristul n-a mai fost angajat

Bogdan Chirieac spune că sunt false atât documentele privind acţionariatul WBS, cât şi cele privind transferurile de bani: "Documentele sunt falsuri. Pentru faptul că spune că am primit bani de la Ericsson şi că am aranjat chestiuni legate de sistemul de urgenţă 112 îi fac o nouă acţiune în instanţă. Avocaţii mei de la firma Chiuariu şi asociaţii se ocupă de acest lucru!", a mai declarat Chirieac. Avocata Georgiana Rădulescu a confirmat că, pe lângă 1,5 milioane de dolari, vor cere şi daune materiale: "Vom cere şi daune materiale pentru că în urma dezvăluirilor făcute de Sima, clientul meu a pierdut un contract foarte oneros pentru el, o funcţie importantă în domeniul privat. Nu a mai fost angajat. În plus, depunem plângere penală la Parchet pentru toate înscrisurile false care au fost puse în circulaţie. Documentele nu sunt reale, nici cele privind conturile din Elveţia, nici acţiunile de la WBS".

Jurnalist din "altă ligă"

Bogdan Chirieac a fost nevoit să-şi dea demisia de la "Gândul" după ce s-a aflat că este beneficiarul unor contracte preferenţiale de 24 de milioane de euro din partea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS).

Opt contracte a încheiat STS cu firma controlată de Chirieac, "Centrul pentru Servicii de Radiocomunicaţii" (CSR), din care cinci s-au perfectat după ce STS a consultat doar oferta firmei lui Chireac, deşi putea să se consulte direct cu Motorola Israel Ltd. - reprezentant regional de vânzări al companiei americane.

Bogdan Chirieac a fost protagonist şi în scandalul şantajului încercat de Roşca Stănescu la adresa fostului preşedinte al Agenţiei Naţionale de Integritate, Cătălin Macovei. Jurnalistul a fost cel care i-a facilitat lui Roşca întrevederea cu Macovei.

Dintr-o înregistrare ambientală a discuţiilor dintre cei trei, care s-au întâlnit pe malul Lacului Snagov, reiese că SRS, sprijinit de Chirieac, urmărea decredibilizarea miniştrilor PD-L Vasile Blaga, Adriean Videanu şi Radu Berceanu.

Din înregistrările discuţiilor reieşea că, pentru Sorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chirieac, 50.000 de euro nu mai însemnau mare lucru.

În cazul Adrian Severin, DNA s-a sesizat din oficiu

Adrian Severin a fost pus sub acuzare de procurorii DNA pentru că a prejudiciat bugetul Parlamentul European cu peste 400.000 de euro prin încheierea unor contracte cu şase firme de consultanţă, în perioada martie 2007 - noiembrie 2010. Firmele nu au prestat niciodată serviciile pentru care au încasat bani europeni.

Direcţia Naţională Anticorupţie s-a autosesizat ca urmare a dezvăluirilor făcute de reporterii publicaţiei Sunday Times. Potrivit interceptărilor şi filmărilor acestora, Adrian Severin şi alţi doi colegi din Parlamentul European - slovenul Zoran Thaler şi austriacul Ernst Strasser - ar fi acceptat oferte de bani în schimbul propunerii de amendamente la legi europene. În cazul Sima - Chirieac nu s-au mişcat lucrurile.

Ne puteți urmări și pe Google News