Concret, ministrul chinez de externe, Wang Yi, declara că Beijingul „nu este de acord cu abordarea adoptată” care ar crea „tensiuni sau chiar panică”. Era vorba evident de închiderea frontierelor, comerțului și sistarea zborurilor către și dinspre China.

Culmea este că directorul general al OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus s-a înghesuit și el să susțină poziția comuniștilor chinezi- spunând că aceste interdicții de zbor și închiderea frontierelor sunt rasiste. Mai precis, când președintele Trump a emis o interdicție de călătorie încă din 31 ianuarie, Tedros a declarat că aceste măsuri și restricțiile răspândite nu sunt necesare pentru a opri focarul și ar putea „avea ca efect creșterea fricii și stigmatizare, cu puțin beneficiu de sănătate publică. Mai mult, a susținut că blocarea transporturilor și a comerțului poate dăuna eforturilor de a rezolva criza și a sfătuit alte țări să nu urmeze măsurile luate de Statele Uniite.

Acum, însă, China susține că are sub control focarul intern și că noile cazuri vin numai de la străini, așa că a suspendat intrarea tuturor intrărilor străinilor în China :

Într-un mesaj pe Weibo, Ministerul Afacerilor Externe și Administrației Naționale a Imigrației se menționează: China a decis să suspende intrarea străinilor cu vize și permise de ședere valabile în China  de la 00:00, 28 martie 2020. Intrarea cu vize diplomatică, oficiale  nu sunt afectată.

În sfidarea lumii întregi, China spune acum că trebuie să ia aceste măsuri necesare și temporare ca răspuns la situația actuală a coronavirusului, folosind ca referință practicile din diferite țări.