Masa de Crăciun este aşteptată cu mult interes în casele românilor, care fără sarmale, caltaboși, tobă, cârnați, friptură și cozonac, parcă nu simt spiritul Sărbătorilor. Mai departe, aceste bucate au nevoie de o completare pe măsură, adică de un vin potrivit pentru fiecare dintre ele. Conform eva.ro, alegerea vinului se face întotdeauna cu atenţie, în funcţie de ceea ce are fiecare în farfurie.
 
„Piftia, sarmalele, caltaboşii, slănina, pomana porcului, șoriciul sau cârnaţii, toate aceste bucate delicioase specifice Crăciunului la români, au la bază carnea de porc, o carne grasă şi săţioasă alături de care trebuie să aşezăm un vin care nu doar să completeze aromele, ci şi să ajute la procesarea şi absorbţia grăsimilor.
 
Spre exemplu, dacă pe masă se servesc preparate uşoare, gătite la aburi şi eventual raw-vegane, vinul potrivit trebuie să fie unul uşor, fructat, cu aciditate scăzută. În schimb, pe măsură ce procesul de preparare al mâncării se complică – coacere, frigere, fierbere, etc., vinul care trebuie pus în pahare trebuie să fie unul greu, bogat în taninuri, vinuri corpolente, cu aciditate medie sau ridicată, aromate, condimentate şi maturate”, a declarat Livia Gîrboiu, degustător autorizat de vinuri.
 
Astfel, pentru friptura de porc, sarmale şi cârnaţi este vinul roșu, sec, iar pentru desertul tradițional la masa de Crăciun, cozonacii, se recomandă vinurile albe sau roze, dulci.