Beţi sucurile cu paiul, consumaţi ceaiuri, lactate şi brânzeturi şi folosiţi aţa dentară după ce mâncaţi carne.
Spălatul pe dinţi şi curăţarea danturii cu aţa dentară sunt metode care vă ajută să aveţi un zâmbet frumos. Importante sunt însă şi alimentele pe care le consumaţi. Specialiştii americani, citaţi de publicaţia „Prevention“, şi cei români vă sfătuiesc ce este bine să mâncaţi şi totodată ce să evitaţi să faceţi pentru a nu avea probleme cu dinţii. Mâncaţi fructe şi legume, deoarece vă curăţă dinţii. Aceste alimente conţin fibre şi, pentru că sunt mai tari, au un efect mecanic de curăţare a dinţilor. Chipsurile, în schimb, vă pot deteriora dinţii. Acestea se transformă în zaharuri, pe care bacteriile din gură le convertesc în placă dentară. „Chipsurile, caramelele, ciocolata, biscuiţii se lipesc pe dinţi şi pot duce la apariţia cariilor.
De asemenea, dacă mâncaţi carne, fibrele musculare din ea rămân pentru o perioadă mai lungă între dinţi şi fermentează. Pot apărea carii şi leziuni ale mucoasei. De aceea, este bine să folosiţi aţa dentară după masă“, explică Bogdan Bader, medic stomatolog, chirurg principal buco-maxilo-facial la „BB Clinic“, din Capitală.
Unele studii au arătat că un consum îndelungat de alimente piperate combinat cu alcool şi tutun cauzează leziuni ale gingiei sau chiar cancer bucal, mai spune specialistul. Consumaţi ceai verde sau negru. Ceaiurile verzi şi negre conţin antioxidanţ i care previn aşezarea plăcii dentare pe dinţi şi apariţia cariilor. „Ceaiul poate îmbunătăţi respiraţia neplăcută deoarece inhibă dezvoltarea bacteriilor care produc acel miros“, explică Christine Wu, decan asociat la University of Illinois at Chicago College of Dentistry.
Multe tipuri de ceaiuri conţin fluoride, substanţe care ajută dinţii să nu se deterioreze. „Fluorul este un element esenţial în protecţia împotriva cariilor dentare. Dacă beţi seara ceai neîndulcit, nu este nevoie să vă spălaţi pe dinţi“, mai spune Bogdan Bader. Alegeţi sucurile fără zahăr. Majoritatea sucurilor şi băuturilor energizante conţin acizi ce pot eroda smalţul dinţilor, susţin specialiştii. Acest lucru se întâmplă chiar dacă este vorba despre băuturi dietetice. Dacă folosiţi paiul, contactul acestor produse cu dinţii este redus, protejându-le astfel smalţul. „Cele mai bune sunt sucurile naturale cu concentraţie 100%. Nectarul, în schimb, conţine suc natural, zahăr şi apă“, completează Bogdan Bader. Mai multă vitamina C. „Vitamina C este cea care protejează celulele. Prin urmare, ea este vitală şi pentru piele, dar şi pentru ţesuturile gingiei“, afirmă Paula Shannon Jones, purtător de cuvânt la Academy of General Dentistry. Cei care consumă mai puţin de 60 de miligrame de vitamina C pe zi au un risc cu 25% mai mare de a suferi afecţiuni ale gingiei decât cei care consumă 180 de miligrame, arată un studiu realizat pe un grup de peste 12.000 de adulţi americani, la State University of New York at Buffalo. 800 de miligrame de calciu pe zi. Cei care consumă această cantitate de calciu sunt mai puţin expuşi pericolului de a dezvolta afecţiuni severe ale gingiei, indică un studiu recent realizat de cercetătorii americani. Explicaţia este că aproximativ 99% din calciul din organism se găseşte în oase şi dinţi. Specialiştii vă sfătuiesc să mâncaţi alimente precum brânză, lapte sau iaurt.