Evenimentul Zilei > Actualitate > Sfatul psihologului: planificaţi-vă viaţa!
Sfatul psihologului: planificaţi-vă viaţa!

Sfatul psihologului: planificaţi-vă viaţa!

Când vă organizaţi, este mai uşor să faceţi faţă problemelor care apar în diverse etape ale vieţii.

Ca să fiţi fericiţi în viaţă, trebuie să fiţi optimist. Astfel, oportunităţ ile vin mai repede, crede consilierul psihologic, Lynda Field, citată de „Times“. Indiferent ce schimbă ri vin cu vârsta, nu trebuie să aveţi o atitudine negativistă. Iată câteva dintre provocările pe care le puteţi întâlni în diferite etape ale vieţii şi câteva sfaturi despre cum aţi putea să le faceţi faţă.

16-25 de ani

Caracterizare: Este o etapă a tranziţ iilor, moment în care tinerii încearcă să capete independenţă, să se rupă de familie emoţional şi financiar. Mulţi tineri îşi pierd încrederea în ei în această perioadă.

Recomandarea specialistului:
Păstraţi-vă încrederea şi fiţi independent. Chiar dacă greşiţi, rămâneţi optimist. Dacă sunteţi student, angajaţi-vă mai degrabă part-time decât full-time, până vă familiarizaţi cu «lumea adulţilor». La vârsta aceasta sunteţi mai flexibil, de aceea, puteţi încerca să lucraţi în mai multe domenii. Nu vă comparaţi cu ceilalţi. Acest obicei scade stima de sine. Ca să aveţi o personalitate puternică, încercaţi să nu-i imitaţi pe ceilalţi. Dacă vă mutaţi de-acasă, continuaţi să ţineţi legătura cu părinţii.

26-35 de ani

Caracterizare: Este perioada în care vă stabilizaţi, v-aţi fixat deja obiectivele în carieră, sunteţi implicat într-o relaţie şi, probabil, chiar aproape de căsătorie. Pot apărea dileme de tipul „să mă concetrez mai mult pe carieră sau mai mult pe relaţie“ şi, de asemenea, probleme financiare, mai ales dacă vreţi să construiţi sau să cumpăraţi o casă. Puteţi deveni nostalgic („s-a dus tinereţ ea“, „s-a dus libertatea“), iar asta vă va afecta puterea de decizie.

Recomandarea specialistului:
Puneţi-vă obiectivele pe hârtie. Faceţi planuri, dar nu uitaţi că la obiectivele pe termen lung ajungeţi cu paşi mici. Pe plan sentimental, încercaţi să alegeţi partenerul potrivit şi să fiţi conştient de ceea ce vă doriţi într-o relaţie. Continuaţi să încercaţi experienţe noi: snow-board, schi, salsa, scubadiving. Astfel, nu veţi deveni o persoană rigidă în gândire.

36-45 de ani

Caracterizare: Veţi fi ocupat cu treburile casnice, cu serviciul, cu partenerul, cu îngrijirea copiilor. Cu numeroasele responsabilităţi pe care le veţi avea, greutăţile în căsnicie vor fi inevitabile. Această perioadă va fi grea, dar veţi avea şi satisfacţii mari. Vă vedeţi copiii crescând, legăturile cu soţul şi cu prietenii vor fi profunde.

Recomandarea specialistului:
Planificaţi-vă bine timpul. Învăţaţi să delegaţi responsabilităţi. Fixaţi-vă perioadele de relaxare, nu vă lăsaţi la voia întâmplării. Stabiliţi-vă priorităţile. Indiferent de ce probleme apar, nu vă învinovăţiţi la nesfârşit. Continuaţi să vorbiţi cu partenerul când apar necazuri şi împărtăşiţi-vă sentimentele. Discutaţi îndatoririle casnice şi luaţi împreună decizii, pentru a evita apariţia frustrărilor.

46-55 ani

Caracterizare: O perioadă a tranziţiilor şi a schimbărilor pe mai multe niveluri (fizic, emoţional). Copiii vor pleca de-acasă.

Recomandarea specialistului: Chiar dacă tinerii pleacă de-acasă, sprijiniţi-i. Găsiţi-vă alte preocupări: mergeţi la fitness, plimbaţi-vă sau practicaţi un sport care vă relaxează. Faceţi voluntariat. Ţineţi legătura cu persoane de vârsta dumneavoastră, reinventaţi-vă, nu vă pierdeţi încrederea.

56-65 de ani

Caracterizare: O perioadă a schimbă rilor profunde. Veţi avea mai mult timp liber, dar vă veţi simţi deprimaţi pentru că ieşiţi la pensie. Sentimentul va fi că v-aţi pierdut statutul social. Veţi trăi într-adevăr viaţa în alt ritm, dar va trebui să vă obişnuiţi cu asta. Distraţi-vă cu nepoţii şi faceţi toate acele lucruri pe care doreaţi să le duceţi la bun sfârşit atunci când nu aveaţi timp.

Recomandarea specialistului:
Să vă menţineţi în formă, fizic şi psihic. Acceptaţi schimbarea, fiţi entuziast şi gândiţi pozitiv. Pregătiţi-vă pentru ziua în care vă veţi retrage de la serviciu. Găsiţi-vă hobby-uri, învăţaţi o limbă străină sau să lucraţi la calculator.

65 +

Caracterizare:
Este vârsta la care faceţi bilanţul. Aţi învăţat să faceţi faţă tuturor dificultăţilor. Aţi devenit mai tolerant şi sunteţi evoluat din punct de vedere emoţional, dar gândul că veţi muri vă va da, uneori, târcoale.

Recomandarea specialistului:
Să faceţi faţă cu calm incertitudinilor şi să fiţi generos. Împărţiţi cu ceilalţi ce aţi acumulat şi acceptaţi procesul de îmbătrânire. Fiţi fericit pentru tot ce le puteţi oferi celorlalţi. Căutaţi cluburi ale pensionarilor şi învăţaţi să vă relaxaţi.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: