Editura Evenimentul si Capital

Sfârșit de epocă: Angela Merkel spre mandatul de Președinte al noului Consiliului European? Pulsul planetei

Autor: | | 2 Comentarii | 1408 Vizualizari

Faptul că Germania încheie o epocă e o realitate incontestabilă, după ce la 7 decembrie, la Congresul CDU de la Hamburg (locul de naștere al Cancelarului), doamna Angela Merkel a plecat în aplauze furtunoase de la conducerea partidului, după 18 ani de exercitare a conducerii. O epocă majoră, care încheie nu mai puțin de 50 de ani în care Germania Federală de după 1949 a fost condusă de către CDU. Momentul emoțional major pare să fi fost și la baza votului ce a urmat, doamna Merkel marcând nevoia de continuitate a valorilor, chiar dacă noul leadership trebuie să fie mai tânăr și mai adaptat lumii contemporane și provocărilor ce vin, indicând, indirect succesorul favorit.

Doamna Merkel a avut nu numai un discurs și o ieșire en fanfare, care a dirijat voturile spre secretarul general al partidului pe care l-a ales chiar ea, Annegret Kramp-Karrenbauer, dar și promisiunea de a rămâne la conducerea guvernului german, în calitate de Cancelar, și după octombrie 2019, mijlocul mandatului, cu perspectiva de a închia în 2021 epoca sa la guvernarea Germaniei și, în mare măsură, a Europei. Totuși lucrurile sunt ceva mai nuanțate.

Trebuie spus că am avut pentru prima oară în 50 de ani alegeri competitive la conducerea CDU, direct în Congres. În ultima jumătate de secol, partidul a câștigat în mod substanțial prin gestiunea afacerii alegerii președintelui în spatele ușilor închise, urmate de un vot în cvasi-unanimitate în partid. De această dată, am avut nu doi, ci trei candidați, iar decizia finală s-a luat în al doilea tur de scrutin, acolo unde învingătoarea a câștigat la mustață, cu 517 din cele 999 voturi exprimate. La 56 de ani, AKK – cum i se spune doamnei Annegret Kramp-Karrenbauer – este de profil echilibrat, extrem de fermă și puternică în convingerile sale interne și poate mai centrist chiar decât doamna Merkel, care a adus deja partidul de la o dreaptă conservatoare la un partid solid așezat pe centrul spectrului politic.

De asemenea, după prăbușirea substanțială în sondaje a socialiștilor din SPD, CDU a rămas singurul partid de masă, la nivelul național, cu peste 430.000 de membri și 26,7% din voturi, față de partenerii creștinsociali bavarezi care au intrat sub 10% și alături de Verzii în creștere substanțială de imagine și forță la nivel național. Doamna Annegret Kramp-Karrenbauer se anunță mai conciliantă cu Rusia decât predecesoarea sa, în timp ce critica la adresa Nord Stream 2 nu vizează și blocarea proiectului, ci doar jocul pe cantitatea de gaz ce va circula pe aici.

Între timp, Doamna Merkel este în fața unor evoluții interne dificile, de unde și ideea retragerii de la conducerea Partidului, pentru a permite consolidarea succesoarei sale. Și acest pas lasă să se înțeleagă că actualul Cancelar are un spațiu mai larg pentru a-și aranja retragerea din politică dar și posibilitatea de a-și așeza o formula de carieră europeană ulterioară. Iar aici, interesele sunt mult mai puternice și mai largi. Într-adevăr, e de așteptat ca la jumătatea mandatului, în octombrie 2019, social-democrații - în cădere majoră de viteză - să dorească fie să iasă de la Guvernare direct, fie referendumul intern planificat va determina partidul să facă pasul înapoi. Mersul spre alegeri anticipate e o variantă, iar alegerile europarlamentare vor confirma dacă schimbarea și susținerea celei considerată o mini -Merkel a fost o idee bună. Totuși perspectivele sunt că CDU va rămâne principalul partid din Germania și va da Cancelarul, chiar dacă octombrie 2019 va însemna o nouă coaliție în care ar putea pătrunde Verzii, dar și cu un nou Cancelar, noul lider al partidului, Annegret Kramp-Karrenbauer. Sau posibile alegeri anticipate.

Pe de altă parte, planificarea atentă face ca doamna Merkel să fie disponibilă, la acea oră, să preia Președinția Consiliului European, mai ales dacă votul de la finalul lui mai 2019 va crea dificultăți unei majorități pro-europene în Parlamentul European, prin creșterea partidelor eurosceptice și anti-europene, ceea ce reclamă coaliții mai largi cu 3-4 partide europene, cu popularii, social-democrații, liberal democrații și chiar verzii într-o majoritate. În plus, o performanță mai slabă a lui Emmanuel Macron în Franța, după presiunile la care e supus astăzi în stradă, ar putea să însemne nevoia unui lider puternic pro-european, cunoscător al tuturor resorturilor și politicilor, la Consiliul European, după încheierea mandatului lui Donald Tusk. Doamna Merkel pare a fi natural desemnată pentru o asemenea poziție.

NEWS ALERT! Andreea Balan, a 3-a oara la spital! ACUM e la urgenta! Primele IMAGINI! Ti se RUPE sufletul

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI