În cadrul unui amplu studiu, realizat la Dartmouth College din New Hampshire, au fost analizate aproape 700 de filme, concluzia psihologilor fiind aceea că "scenele de amor pot influenţa negativ şi fundamental personalitatea unui adolescent". Ei sunt de părere că, "pentru o oră de expunere la imagini sexuale, sunt de cinci ori mai multe şanse ca adolescenţii să îşi piardă virginitatea în următorii şase ani".

Dar care sunt filmele cele mai populare şi, totodată, cele mai "periculoase", conform specialiştilor? În vizorul realizatorilor studiului se află seria "Austin Powers", în care personajul principal este interpretat de Mike Myers. Urmează "Notting Hill", care îi are ca protagonişti pe Julia Roberts şi Hugh Grant, dar şi "American Beauty" cu Kevin Spacey. Nu scapă de ochiul critic al psihologilor nici una dintre cele mai populare serii cinematografice – James Bond – cel mai încărcat de sexualitate dintre filmele seriei fiind considerat "The World is Not Enough", cu Pierce Brosnan în rolul Agentului 007.

Astfel, analiza cercetătorilor de la Dartmouth College evidenţiază că o treime dintre filmele marcate cu semnul AG (Audienţă Generală) au "conţinut sexual", o treime dintre cele care sunt interzice copiilor sub 12 ani şi patru din cinci file marcate cu semnul "Interzis copiilor sub 15 ani" conţin imagini în care sunt promovate relaţiile sexuale neprotejate.

Însă în topul celor mai "deocheate" filme se află "Vara lui Sam" ("Summer of Sam"), în regia lui Spike Lee, o poveste din New York-ul anilor 70, când cartierele mărginaşe ale oraşului erau bântuite de mici traficanţi de droguri, mafioţi, prostituate, oameni fără căpătâi, cu o viaţă mizeră, terorizaţi de un ucigaş în serie.

Nerecomandată minorilor este şi comedia romantică "40 Days of 40 Nights" ("Cât rezişti fără sex?"), în care Josh Hartnett îl întruchipează pe Matt Sullivan, un tânăr foarte chipeş, de vreo douăzeci şi ceva de ani, singur şi ocupându-se cu realizarea de pagini web, care încearcă să treacă peste o relaţie eşuată într-un mod absolut original: fără sex, timp de 40 de zile consecutive, fără atingeri, fără săruturi, fără preludii, fără satisfaceri,fără nimic. Nici "American Pie" nu este un film pe care să-l vadă un minor, sunt de părere autorii cercetării, deoarece încercarea unor liceeni de a-şi pierde virginitatea nu este deloc o poveste educativă, spun ei.

"Prinţesa îndărătnică" ("Princess Diaries"), este un film pentru copii… nerecomandat minorilor, deşi poartă semnul AG. Motivul este acelaşi – are conţinut sexual.

"Cele mai multe dintre filmele recente au conţinut sexual explicit, fără a face referire la contracepţie", conchid autorii cercetării.

CITIŢI ŞI:

Canalele de desene animate, campioane ale violenţei televizuale

Care este vârsta cea mai potrivită pentru Tom şi Jerry