Şerveţele cu motive pascale, coşuri din nuiele şi feţe de masă cusute manual
- Adam Popescu
- 16 aprilie 2009, 00:00
În seara de Înviere, după slujba de la biserică, este o tradiţie pentru români să se întoarcă acasă cu Lumina Sfântă şi să se aşeze la masă. Ca totul să iasă perfect, nu este suficent să gătiţi cele mai bune bucate.
Trebuie să acordaţi atenţie şi amenajării mesei. Specialişti în amenajări interioare vă oferă o mână de ajutor.
Evitaţi faţa de masă din plastic
Ca şi în anii trecuţi, feţele de masă cu motive pascale ori florale, din bumbac, sunt în topul preferinţelor românilor pentru masa de Paşte. „De asemenea, la mare căutare sunt şi feţele de masă cusute manual. Însă lipsite de bun-gust sunt cele din plastic”, susţine Diana Borundel, specialist în amenajări interioare.
Ea recomandă o veselă cât mai simplă, dacă faţa de masă are un model foarte încărcat. Indiferent de alegere, important este să armonizaţi faţa de masă cu vesela şi cu tacâmurile.
Şi şerveţelele trebuie asortate cu faţa de masă. Puteţi să alegeţi fie unele care să aibă un model asemănător cu cel al feţei de masă ori unele dintr-o singură culoare.
„Un efect deosebit îl au străchinile din lemn. Puteţi să vă confecţionaţi singuri platourile pentru aperitive, tăind dintr-o bucată de trunchi de copac felii de cinci centimetri. Coşurile de pâine din nuiele sau ceramică şi suporturi de şerveţele din lemn în formă de floare sau iepuraş sunt cel mai des întâlnite în casele romănilor”, afirmă Alina Medeea, expert în amenajări interioare.
Flori de sezon, lumânări clasice şi ouă cioplite
Nici aranjamenele florale nu trebuie să lipsească de pe masa de Paşte. Experţii vă recomandă să optaţi pentru flori naturale şi în niciun caz din plastic, care nu mai sunt de foarte mult timp la modă. Ideale sunt florile de sezon precum narcisele, lalelele şi zambilele.
Plantele albe, roşii şi galbene sunt cele mai potrivite pentru că acestea simbolizează lumina, sângele şi puritatea, trei elemente specifice Paştelui. „Pentru un efect deosebit renunţaţi la vasele clasice din sticlă şi alegeţi o bucată dintr-un trunchi de copac pe care trebuie doar să o scobiţi”, recomandă Alina Medeea.
Ţinând cont că „lumina” este un simbol al Paştelui aveţi grijă să nu uitaţi de lumânări. Cele clasice, albe şi cilindrice sunt ideale în acest context. Le puteţi aşeza în sfeşnice de argint. Nu alegeţi unele parfumate pentru că aroma acestora amestecată cu mirosul bucatelor nu vor crea un efect prea grozav.
„Pentru mijlocul mesei alegeţi un coş din nuiele plin cu iarbă pe care aşezaţi ouă colorate. Ouăle încondeiate arată spectaculos, mai ales cele făcute cu ceară vopsită, care au modele ieşite uşor în relief. La fel de frumoase sunt şi ouăle cioplite în lemn”, este de părere Diana Borundel, designer în amenajări interioare.