Serbia - prezidentiale inainte de secesiune

Peste 6,7 milioane de sarbi sunt chemati maine la urne pentru a-si alege presedintele al carui mandat de cinci ani va debuta, cel mai probabil, cu un eveniment dureros: pierderea provinciei Kosovo, asteptata sa-si declare unilateral independenta.

In cursa pentru fotoliul de presedinte s-au inscris noua candidati, favoriti fiind actualul sef la statului, Boris Tadici (50 de ani), si liderul ultranationalist Tomislav Nikolici (55 de ani), relateaza AFP. Potrivit unui sondaj realizat de Centrul pentru alegeri libere si demo-cratice de la Belgrad, Nikolici este cotat cu 21% din intentiile de vot, iar Tadici - cu 19%. Disputa dintre cei doi se va transa in cel de-al doilea tur de scrutin, programat pe 3 februarie. Asa s-a intamplat si la alegerile din anul 2004, cand invingator a iesit Boris Tadici.

Aproximativ 16% dintre alegatori erau inca nehotarati, iar 33% nu intentionau sa mearga la vot maine, a mai relevat sondajul realizat pe un esantion de 1.500 de persoane si dat publicitatii saptamana aceasta.

Dintre cei noua candidati, doar unul, Cedomir Jovanovici (37 de ani), se pronunta in favoarea independentei provinciei Kosovo, insa sansele sale de a ajunge presedinte al Serbiei sunt ca si inexistente.

Ne puteți urmări și pe Google News