Serbia nu se grăbeşte să se alăture Europei

Serbia nu se grăbeşte să se alăture Europei

Luptă strânsă între naţionalişti şi prooccidentali în perspectiva turului doi al alegerilor prezidenţiale.

Serbia are la dispoziţie două săptămâni pentru a alege între apropierea de Uniunea Europeană şi o nouă perioadă de izolare. Pe 3 februarie va avea loc al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, în care se vor confrunta ultranaţionalistul Tomislav Nikolici şi actualul preşedinte proeuropean Boris Tadici, relevă AFP. La primul tur de scrutin, care a avut loc duminică, diferenţa dintre cei doi s-a dovedit a fi mică. Tomislav Nikolici, rusofil şi eurosceptic, a obţinut 39,96% din voturi, în timp ce Boris Tadici a fost creditat cu 35,41% din sufragii, potrivit rezultatelor parţiale anunţate după numărarea a 96 la sută din sufragii.

Votul din 3 februarie vine într-un moment crucial pentru Serbia. Aceasta pentru că liderii albanezi din Kosovo au anunţat că vor proclama în curând unilateral independenţa provinciei sârbe administrate de ONU. Referendum pentru relaţiile cu Europa În primul tur de scrutin, marea surpriză a fost participarea deosebit de mare - peste 60% - un record de la prezidenţialele din anul 2000, când a fost înlăturat regimul autoritar al lui Slobodan Miloşevici. „Alegătorii au considerat alegerile de duminică un fel de referendum pe tema relaţiilor Serbiei cu Uniunea Europeană“, a explicat analistul Misa Brkici. Precum aproape toată clasa politică sârbă, Tadici, candidatul Partidului Democrat, şi Nikolici, candidatul Partidului Radical, se opun independenţei Kosovo. Totuşi, preşedintele în exerciţiu doreşte accelerarea procesului de integrare în UE, în timp ce rivalul său naţionalist urmăreşte o apropiere de Rusia. „Sunt convins că cetăţenii se vor decide pentru un viitor european“, a afirmat Tadici după primul tur de scrutin. „Victoria din 3 februarie va fi istorică. Nu vom renunţa la lupta pentru Kosovo, nu vom renunţa la drumul nostru european“, a adăugat acesta. De cealaltă parte, Tomislav Nikolici a insistat în continuare asupra îmbunăţirii relaţiilor cu Moscova. „Al doilea tur va aduce schimbările aşteptate. Pentru noi, Rusia este mai apropiată“, a declarat acesta. „Promiţând să apere Kosovo şi să întoarcă spatele UE dacă provincia devine independentă, Nikolici anunţă revenirea la politica şi valorile lui Miloşevici“, a apreciat analistul Misa Brkici.

Rezultatul celui de-al doilea tur de scrutin va depinde în bună măsură, subliniază presa de la Belgrad, de premierul sârb Vojislav Koştuniţa, aflat la putere aproape fără întrerupere de la căderea regimului Miloşevici. În primul tur, acesta l-a susţinut pe Velimir Ilici, din mica formaţiune populistă Noua Serbie. OPŢIUNE Românii din Serbia votează cu Tadici Minoritatea românească din Serbia de sud-est şi Voivodina va opta, în turul doi al prezidenţialelor, pentru proeuropeanul Boris Tadici, a declarat pentru Rompres directorul Federaţiei Românilor din Serbia, Duşan Pârvulovici. Acesta a adăugat că, în primul tur de scrutin, minoritatea românească a fost divizată, mulţi candidaţi la preşedinţie reuşind prin promisiuni fără acoperire să obţină votul românilor, aceştia neoptând pentru Tadici sau Nikolici. Totodată, Pârvulovici a apreciat că „deşi până acum, campania electorală a tuturor candidaţilor s-a desfăşurat în surdină, ea va deveni mai agresivă, dar cu riscuri şi pentru Tadici, şi pentru Nikolici“.

Ne puteți urmări și pe Google News