Evenimentul Zilei > International > Serbia cere ţărilor care au recunoscut Kosovo să revină asupra deciziei
Serbia cere ţărilor care au recunoscut Kosovo să revină asupra deciziei

Serbia cere ţărilor care au recunoscut Kosovo să revină asupra deciziei

Ministrul de externe al Serbiei, Vuk Jeremic, a cerut ţărilor care au recunoscut independenţa Kosovo să revină asupra deciziei, într-un discurs susţinut, marţi, în Consiliul de Securitate al ONU, informează AFP.

"Nu vom recunoaşte niciodată tentativă autorităţilor de la Pristina de a se separa unilateral de Serbia", a declarat Jermic în faţa celor 15 state membre ale Consiliului de Securitate.

"Noi cerem ţărilor care au recunoscut independenţa Kosovo să îşi reexamineze decizia şi celor care nu au făcut acest lucru să rămână la această poziţie, pentru a ne ajuta să împiedicăm o slăbire fundamentală a sistemului de relaţii internaţionale", a adăugat ministrul.

Independenţa Kosovo este recunoscută până în prezent de 27 de state, printre care Statele Unite ale Americii şi principalele ţări membre ale Uniunii Europene.

Serbia nu va impune embargou asupra Kosovo
  
Serbia a anunţat marţi că, deşi se opune desprinderii Kosovo de la teritoriul său, nu va încerca să submineze economia teritoriului cu majoritate albaneză, care şi-a proclamat independenţa la 17 februarie, anunţa Reuters. 

"Este interesul nostru vital ca toate comunităţile din Kosovo să prospere în pace, securitate şi reconciliere ca vecini într-o societate în care domină iertarea şi speranta", a declarat ministrul sârb de externe Vuk Jeremic în faţă Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite
  
Înainte ca Pristina să proclame independenţa, Belgradul avertizase că va utiliza toate mijloacele economice, politice şi diplomatice de care dispune pentru a împiedica secesiunea teritoriului.