Evenimentul Zilei > Actualitate > Sentință: Taxele nu se majorează pentru studenții de la UMF Iași
Sentință: Taxele nu se majorează pentru studenții de la UMF Iași

Sentință: Taxele nu se majorează pentru studenții de la UMF Iași

La cererea Ligii Studențior, Tribunalul Iași a decis suspendarea hotărârii Senatului Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” din Iași de majorare taxelor de școlarizare pentru toți studenții români.

Senatul UMF Iași dorea să crească, în fiecare an, taxele studenților cu 1.500 de lei, anul acesta asta însemnând o creștere de la 6.000 lei la 7.500 de lei, majorare pe care ar fi trebuit s-o suporte peste 2.000 de studenți ai UMF Iași.

N-au respectat legea! 

„Decizia instanței se întemeiază în primul rând pe faptul că taxele de școlarizare nu pot fi modificate decât cu 6 (șase) luni înainte de admitere, conform Legii Educației Naționale, pe când UMF Iași a decis modificarea taxei cu mai puțin de o lună înainte de admitere. Practic, din acest moment, UMF Iași nu mai poate majora taxele nici pentru anul universitar următor (2018-2019). Dincolo de acest aspect, în învățământul superior este general acceptat faptul că taxa de școlarizare va avea același cuantum pe totată durata unui ciclu de studii și nu va fi modificată anual, așa cum practică în mod curent universitatea ieșeană” se arată într-un comunicat semnat de liderii Ligii Studenților din Iași, Silvian Emanuel Man și Cosmin-Teodor Cotos.

Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs în termen de 5 zile de la comunicare. De asemenea, aceasta va fi urmată de anularea ulterioară a acesteia, instanța fixând termen pentru dezbaterea anulării hotărârii de majorare a taxelor pe data de 27.03.2018, ocazie cu care invităm studenții să participe la ședința de judecată.

 „Faptul că instanța de judecată a hotărât în sensul suspendării hotărârii prin care Senatul UMF a mărit taxele de studii este un indicator ferm al faptului că legalitatea, temeinicia și oportunitatea unui asemenea act ies din tiparele normalului, iar capacitatea de reprezentare a Ligii Studenților nu mai poate fi pusă sub tăgadă. Așa cum am promis la protestele din vara anului trecut, Liga Studenților a continuat să lupte pentru cauza în care s-a angajat alături de toți studenții mediciniști ieșeni, în ciuda faptului că un memoriu semnat olograf de un număr de 517 studenţi ai UMF Iaşi și online de un număr de 902 susținători a fost complet ignorat la nivel oficial de conducerea insituției. Salutăm decizia instanței și îi asigurăm pe toți cei afectați de măsura majorării taxelor că vom dispune de toate resursele intelectuale și materiale pe care le avem pentru a duce dosarul la o hotărâre definitivă de anulare, fiind atenți în același timp și la rezolvarea celorlalte probleme cu care se confruntă studenții mediciniști.” a declarat Cosmin-Teodor Cotos, primvicepreședinte al Ligii Studenților.