Curtea de apel Cluj a decis, definitiv, vineri, că medicul ginecolog Ovidiu Lupșan din Turda, este vinovat de faptul că în 2008 i-a administrat unei femei din Turda, Diana Crișan, medicamentul Cytotec, interzis în lista medicamentelor din România. Medicamentul provoacă un travaliu violent, în timpul căruia se poate instala fenomenul de hipoxie a creierului copilului. Medicamentul cu pricina era autorizat doar în Statele Unite ale Americii pentru tratamentul în cazurile de ulcer, iar pe prospectul acestuia sunt trecute contraindicații clare de a nu se administra femeilor gravide.

Diana Crișan a adus pe lume un băiețel, care din cauza travaliului foarte violent, a suferit fenomenul de hipoxie a creierului, fapt ce a dus la alterarea totală a funcțiilor cerebrale. În prezent, copilul Dianei Crișan are opt ani și cântărește șapte kilograme,nu vorbește, nu umblă și are permanentă nevoie de prezența mamei.

Judecătorii de la Curtea de Apel Cluj au mai decis să îl condamne pe Lupșan la o pedeapsă de doi ani de închisoare, cu suspendare, pentru infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanei. De asemenea, în solidar cu Spitalul Municipal din Turda, loc unde avut loc nașterea neasistată de un medic neontaolog, așa cum impune legea, ginecologul Lupșan a fost obligat să plătească familiei Crișan suma de 450.000 de euro.

În decembrie 2014, Judecătoria Turda a decis după mai mulți ani de procese să îl condamne pe ginecologul Ovidiu Lupșan la un an de zile, cu suspendare, pentru abuz în serviciu iar suma pe crae acesta ar fi trebuit să o achite familiei, în solidar cu Spitalul Municipal Turda a fost de 250.000 de lei.