Ioana Lupea: "Programul "Stop fumat" are un viciu din constructie care-l predispune la esec. Daca nu cumva este doar campanie publicitara".
Dupa ce le-a taxat, Eugen Nicolaescu se ia la tranta cu viciile noastre. Si nu cu oricare, ci cu nicotina cea plina de fumuri si foarte adictiva. Numai ca bravul ministru pleaca la lupta inarmat cu un program ineficient. Fie ca ne pacaleste din motive electorale, fie ca s-a lasat pacalit de subordonati saritori, „Stop fumat” se va sfarsi cu transferul a 400.000 de lei de la stat in buzunarele unor multinationale si cu nenumarate deceptii. Proiectul lansat cu focuri de artificii are un viciu din constructie care-l predispune la esec. Medicatia este data pentru o perioada prea scurta si intr-o forma care contravine specificatiilor producatorului, explica un psihiatru.
promisiunea este generoasa si multi fumatori sedusi de ea vor fi sunat deja la telefonul verde pentru a primi gratis medicamentele Zyban sau Chantix, produse de Glaxo Wellcome si de Pfizer. „Stop fumat” si pilulele miraculoase au beneficiat de un PR voios facut de presa cu sentimentul datoriei de a oferi cetatenilor informatii utile.
Daca Eugen Nicolaescu isi imagineaza ca o pastila, fie ea si ultima descoperire, este terminatorul unei dependente greu de biruit, se insala. Grav este ca ii induce in eroare pe fumatorii care cred ca au, in sfarsit, sansa de a sfida un pericol de moarte, pe gratis si fara sa le tremure mana de la sevraj.
Eficienta tratamentelor cu Zyban si cu Chantix a fost validata prin studii stiintifice in care pacientii primeau, pe langa medicamente, suport psihologic. Chiar producatorii recomanda ca toti pacientii sa primeasca, pe langa pastile, si consiliere. Sfatul decurge din natura dependentei de nicotina, psihologica, fizica si comportamentala, fiecare fumator fiind un caz in sine.
Persoana cu adictie are nevoie de un tratament personalizat pentru ca recaderile au, de cele mai multe ori, motive personale, ca stresul sever si ritualurile sociale. Pastila nu face minuni, nu evapora seful abuziv, partenerul infidel, bautele si cafelele cu prietenii, asa cum nici tutunul nu ofera, in realitate, stimulare intelectuala si liniste, ci doar iluzia acestora.
Mult mai folositoare ar fi fost infiintarea unor centre de consiliere permanente ca in statele civilizate, unde persoanele aflate sub medicatie sa fie ajutate de psihologi si psihiatri sa-si invinga obiceiurile si sa lupte cu starile de agitatie, anxietate sau foame insatiabila provocate de renuntarea la nicotina.
Cele doua pastile au, pentru unii oameni, efecte secundare de natura psihologica. Spre exemplu, Zyban contine substante active antidepresive si poate isca, in unele cazuri, chiar ganduri suicidare, dupa cum avertizeaza producatorul Glaxo. In programul „Stop fumat” au fost inclusi insa pneumologi, pregatiti sa se ocupe de plamani, nu de dependente. Ce va face un pneumolog in fata unei depresii grave cauzate fie de efectele secundare ale medicamentului, fie de sevraj, o radiografie?
Ministrul Eugen Nicolaescu a explicat ca fiecarui pacient i se vor administra medicamente timp de doua saptamani, si in functie de rezultatul analizelor i se vor prescrie inca doua. Pentru a obtine rezultate durabile, producatorii recomanda cel putin 12 saptamani de tratament si studiile ulterioare arata ca dupa 6 luni rata de renuntare este mult mai buna (70% la 40%). Ceea ce inseamna ca unii beneficiari ai programului „Stop fumat” ar putea fi obligati sa scoata bani din buzunar pentru a-si continua cura cu Chantix sau Zyban.
„O strategie buna pentru un dealer de heroina, nu pentru institutia care ar trebui sa se ocupe de sanatate la nivel national. Intai dai pe gratis si dupa aceea vin ei si cumpara”, comenteaza acelasi psihiatru. Pe langa cei 400.000 de lei in conturile celor doua multinationale vor intra si banii pacientilor care decid sa mearga mai departe. Chantix sau Zyban beneficiaza astfel de cea mai eficienta campanie de publicitate pentru care nu trebuie sa cheltuiasca niciun leu.
Chiar daca intentia a fost buna, prevenirea bolilor grave provocate de fumat, consecintele programului, financiare si de sanatate a populatiei, revin ministrului Eugen Nicolaescu. De aceea demnitarul este obligat sa faca periodic publice datele de urmarire ale persoanelor incluse in program, pentru a sti care a fost utilitatea demersului. Asa cum a fost prezentat, „Stop fumat” pare propaganda pentru ministru si un serviciu prestat pentru doi producatori de medicamente. Fumatorul este doar un poligon de incercare.