SENATUL EVZ: De ce tace Occidentul

SENATUL EVZ: De ce tace Occidentul

Mircea Mihăieş: "Tragedia de la Chişinău nu e, mă tem, decât preambulul unei vaste repoziţionări ideologice la nivel internaţional."

Criza energetică, refacerea puterii militare a Rusiei, agresivitatea autogeneratoare a lui Putin, laşitatea cvasigeneralizată a politicienilor occidentali, triumful corectitudinii politice (adică a făţărniciei miloage) în relaţiile dintre indivizi şi state au dus la anularea anticorpilor necesari în lupta cu violenţa, abuzul şi dictatura. Planeta şi l-a dorit atât de mult pe Obama, salvatorul băncilor, uliul păcii, strategul prompterelor, încât nu vede găunoşenia implacabilă a individului. Ajuns la Casa Albă, constatăm că discursurile bine ticluite nu-i mai folosesc la nimic, iar soluţiile ce păreau invincibile pe hârtie nu valorează nici cât o ceapă degerată în planul vieţii reale.

Sunt vremuri bune pentru terorişti. Orice aventurier, orice asasin cu o armată la dispoziţie şi bani în conturi poate face tot ce-i trece prin minte. Pentru că paznicii planetei (şi mai ales paznicii Europei) dorm. Făţărnicia, minciuna, dubla măsură n-au avut trecere mai mare decât în aceste zile de apus ale valorilor europene. Analişti serioşi explică lipsa de reacţie a cancelariilor europene faţă de atrocităţile din Moldova prin vacanţa de Paşte. Dar de când îşi iau politicienii vest-europeni liber de Paşte?! De când au ei respect pentru credinţă? Doar le ştim ura spumegândă faţă de creştinism şi umanism, din vremea refuzului ca ele să figureze între valorile fondatoare ale Europei! În teorie, vrem o Europă puternică. În practică, edificăm o Europă uscată, cheală de orice atribut, ca un vreasc rămas de la ultimul foc de tabără al democraţiei.

Duplicitarismul pestilenţial a fost rapid îmbrăţişat şi la noi. Era greu pentru cel poreclit „Prostănacul” să se abţină în astfel de momente. Aberaţia e cu siguranţă inspirată de insul care-l flanca pe când Geoană emitea gogomănia - ciomăgarul ideologico-europeano- corect-politic Adrian Severin. Obsedat de gândul cuceririi Cotrocenilor, Geoană a identificat, cu binecunoscuta-i sagacitate, sursa răului din Moldova: Traian Băsescu. Pentru Geoană, tinerii moldoveni sunt cotonogiţi fără milă dintr-un ireparabil, copleşitor şi exclusiv motiv: pentru că, acum câţiva ani, şeful statului român a spus că vom regăsi Moldova în Uniunea Europeană. Mare ticălos trebuie să fii ca să-ţi treacă prin minte aşa ceva, darmite să rosteşti în public astfel de învinuiri groteşti ce-i invită pe împilatorii de la Chişinău să-şi continue liniştiţi căsăpeala!

Ne puteți urmări și pe Google News

Privite la rece (atât cât pot fi ele privite la rece), lucrurile au luat o turnură ce-a aruncat deja în aer baza morală a lumii în care trăim. Aici nu e vorba despre pasivitatea Occidentului în faţa unor abuzuri de natură politică. E secundar, acum, dacă în Moldova comuniştii au câştigat cu adevărat alegerile ori au fraudat din greu. Esenţial e că, dincolo de jocurile politice, la Chişinău domneşte un regim ce calcă în picioare drepturile fundamentale ale omului. Sub privirile de iepuraşi timizi ale europenilor şi americanilor, asistăm la triumful pe scară largă al strategiilor născute în laboratoarele KGB. Moldova e săracă. Nu are petrol şi nici gaze. Cine riscă, de dragul ei şi-al democraţiei, să-l înfurie pe Marele Urs?

Noi, păţiţii anilor 1989, 1990 şi 1991, trăim o deprimantă senzaţie de déjà-vu. Incendierile sub atenta supraveghere a ofiţerilor acoperiţi, arestările în masă, interogarea a mii de oameni nevinovaţi, interzicerea drepturilor cetăţeneşti, închiderea graniţelor, manipularea grosolană prin presă şi televiziuni sunt strategii aplicate şi la Bucureşti, şi la Chişinău. Mai lipseşte doar ca omologii de peste Prut ai lui Răzvan Theodorescu să identifice fasciştii, pentru că omologul lui Iliescu, Voronin, a interpretat la perfecţie aria „amestecului străin”, adică românesc. Ce amestec au avut românii în tragedia derulată sub ochii orbi ai Europei a putut constata oricine a trecut prin centrul Bucureştiului: o dezamăgitoare, compactă, nesimţită indiferenţă.

Occidentul, atât de atent, de neliniştit, de vigilent în trecut, a ajuns o jalnică entitate politico-geografică dominată de ineficacitate instituţională şi birocraţie stearpă. Condusă de oameni fără vlagă, de demagogi cu cipuri implantate nu doar în creier, ci şi în conştiinţă, Europa Occidentală păşeşte spre vagi ţărmuri ale conformismului şi - cum se spunea pe vremea Războiului Rece - „împăciuitorismului şi defetismului”. Occidentul îmi lasă impresia unei Frumoase Adormite dintr-o pădure care-a fost completamente smulsă, iar piticii s-au reprofilat în siluitori neruşinaţi ai fecioarei de altădată.

În lumea aşa-zis democratică a devenit mai riscant, în vremurile noastre de paralizie a conştiinţei, să-ţi spui părerea liber decât să asasinezi în serie. Gangsterii politici din familia lui Voronin ştiu prea bine acest lucru. Ei au intuit fragilitatea de porţelan a Occidentului şi nu se sfiesc să intre cu bocancii în sufletele, viaţa şi visele oamenilor. Iar când în ţări surori îşi găsesc şi aliaţi de teapa unui Geoană, chiar că nu mai au de ce să se teamă.

Citiţi şi: Dovada crimelor miliţiei lui Voronin

Ambasadorul SUA la Chişinău critică arestările