SENATUL EVZ: Cal sau magar?

SENATUL EVZ: Cal sau magar?

Rodica Culcer: "Trebuie sa hotaram ce vrem sa fim: "cal sau magar” - astfel a rezumat zilele trecute deputatul PSD Victor Ponta marea dilema a partidului sau, care nu reuseste inca sa se decida daca doreste sa fie la putere sau in opozitie"

Dupa ani buni de discurs zeflemitor si polemic, iata o mostra de gandire clara din partea fostului lider al tineretului social-democrat. Din pacate, scena politica sfideaza in mod absolut coerenta.

Dupa cum s-a vazut si din exercitiile de aritmetica abandonate de Viorel Hrebenciuc in sala de sedinte dupa o zi grea, pana si cea mai simpla ecuatie devine de nerezolvat cand este aplicata actualei configuratii politice a Parlamentului Romaniei.

Nici macar un statistician experimentat ca domnul Hrebenciuc nu a rezolvat inca formula „PSD + x = 235”, astfel incat x - adica partidul cu care social-democratii ar putea forma un nou guvern care sa obtina cele 235 de voturi necesare validarii - a ramas si acum o necunoscuta.

Dilemele partidului au fost apoi dezvoltate intr-un interviu recent de Vasile Dancu, pentru care nici participarea la guvernare cu un partid de dreapta ca PNL, nici formarea unei aliante cu PD nu reprezinta o solutie. Chestiunea aliantei problematice cu liberalii fusese, de altfel, lansata imediat dupa referendum de vicepresedintele PSD Liviu Dragnea, totodata lider al organizatiei judetene Teleorman, care a declarat ca membri simpli si militantii partidului nu inteleg de ce parlamentarii social-democrati sustin un program de dreapta.

Cum sa-i mai trimiti in teritoriu sa faca in viitor campanie pentru valorile stangii? Iata cum, intr-o epoca definita a fi una a disparitiei ideologiilor, chestiunea coerentei doctrinare revine in prim-plan. Interesant este ca presiunea in favoarea coerentei politice vine de data aceasta de jos in sus, adica de la „baza” partidului catre varf.

Toate aceste exercitii de introspectie si clarificare politica, intotdeauna incomode pentru conducerea unui partid, au fost fortate de rezultatele referendumului din 19 mai. Zguduite de verdictul categoric al electoratului in favoarea presedintelui demonizat constant in ultimele sase luni, principalele partide ale coalitiei antiprezidentiale se intreaba probabil cum sa evite o hemoragie de sustinatori la viitoarele alegeri si cum sa mentina ridicat moralul militantilor.

PNL a ales sa ramana la guvernare pentru a nu pierde puterea pe care o detine. In schimb, PSD nu poate evita un gest spectaculos pentru a le demonstra membrilor si sustinatorilor sai ca este cu adevarat cel mai puternic partid din parlament. O demonstratie de forta poate fi realizata fie din opozitie, ceea ce duce inevitabil la o motiune de cenzura, fie de la putere, adica prin participarea la guvernare. La guvernare spun adversarii domnului Dancu din PSD!

Dar cum? Sub conducerea unui premier liberal sau cu propriul prim-ministru? Lucrurile se complica din nou, pentru ca este greu sa te afirmi ca partidul cel mai important din parlament dintr-o pozitie de inferioritate in guvern. In plus, in mod logic, un guvern condus de un premier liberal trebuie sa aiba un program liberal, altfel PNL nu-si mai justifica el insusi existenta.

Daca participa insa la realizarea unui astfel de program, social-democratii vor fi cei care-si vor compromite identitatea si atunci intreg exercitiul de imagine esueaza lamentabil, cu costuri severe pe termen lung. Ramane solutia motiunii de cenzura, care sa aduca la putere un premier social-democrat.

Dar si in acest caz va fi nevoie de aliati pentru a obtine sustinerea parlamentara. UDMR nu dispune de suficiente voturi, iar PD declara ca nu doreste sa participe la guvernare inainte de alegeri si ca va vota impotriva oricarui guvern din care nu face parte. Ramane doar PNL ca partener posibil, dar si aceasta solutie se izbeste de problema incompatibilitatii doctrinare. 

Ca solutie de avarie exista, desigur, guvernul de uniune nationala, dar in ce formula politica, cu ce premier si, din nou, cu ce program? Iata cum o simpla problema de matematica nu-si gaseste o rezolvare satisfacatoare pe o scena politica incoerenta.

Indiferent de valoarea lui x din ecuatia domnului Hrebenciuc, solutia nu are cum sa fie de nota 10. Si totusi, cum bine zicea Victor Ponta, PSD (caci el detine cheia) va trebui sa se hotarasca: cal sau magar? La putere sau in opozitie? Un singur lucru nu ne-a spus insa domnul Ponta: unde sunt magarii? La putere sau in opozitie?

Ne puteți urmări și pe Google News