Senatul aprobă amânarea Codului de procedură civilă
- Departamentul Politic
- 17 septembrie 2012, 19:59
Plenul Senatului a aprobat, în şedinţa de astăzi, Ordonanţa de Urgenţă nr.44/2012 care modifică legea pentru punerea în aplicare a Codului de procedură civilă în sensul amânării pentru 1 februarie 2013 a termenului de intrare în vigoare, anunţă Agerpres.
În favoarea adoptării proiectului de lege au votat 72 de senatori, în timp ce 19 s-au exprimat împotrivă. În expunerea de motive a proiectului de lege este precizată necesitatea pregătirii corespunzătoare în vederea asimilării noilor prevederi.
''Necesitatea trecerii la noua legislaţie procesual-civilă este de netăgăduit. Totuşi, pentru reuşita reformei, este extrem de importantă pregătirea temeinică a intrării în vigoare a noii reglementări, sub toate aspectele: asigurarea fondurilor necesare, a resurselor umane, a infrastructurii şi, nu în ultimul rând, asimilarea legislaţiei de către profesioniştii dreptului. (...) Sistemul judiciar a reclamat insuficienţa timpului necesar asimilării noilor reglementări'', se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.
Potrivit sursei citate, în condiţiile în care reforma şi modernizarea justiţiei civile ''nu pot avea succes'', se impune prorogarea termenului de intrare în vigoare a Codului de procedură civilă.
''După momentul adoptării noului Cod de procedură civilă, instituţiile cu atribuţii în organizarea sistemului judiciar şi în pregătirea profesională a personalului - Ministerul Justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii, Şcoala Naţională de Grefieri şi instanţele judecătoreşti - au început demersurile de adaptare la noile exigenţe. Aceste demersuri au continuat şi după începerea mandatului noului Guvern, însă, o bună parte a acestei perioade a coincis cu vacanţa judecătorească, ceea ce, inevitabil, a fost de natură să întârzie finalizarea măsurilor de pregătire necesare aplicării Codului'', explică iniţiatorul proiectului de lege.
Posturile vacante nu puteau fi ocupate în lipsa finanţării Un alt motiv pentru care termenul aplicării Codului de procedură civilă a fost amânat a vizat faptul că CSM a semnalat imposibilitatea ocupării posturilor vacante în sistemul justiţiei până la data de 1 septembrie, în condiţiile în care ''finanţarea acestor posturi este condiţionată de viitoarea rectificare bugetară''.
''Potrivit estimărilor studiilor de impact pentru intrarea în vigoare a noilor coduri, realizate, în mod independent, la solicitarea Ministerului Justiţiei, precum şi a estimărilor efectuate la nivelul fiecărei curţi de apel, va fi necesar un număr suplimentar consistent atât de judecători, cât şi de personal auxiliar de specialitate şi personal-suport, pentru care, la acest moment, nu poate fi încă susţinută finanţarea'', se mai arată în expunerea de motive a proiectului amintit.
Prin Legea nr. 76/2012 se stabilise că noul Cod de procedură civilă ar fi urmat să intre în vigoare la data de 1 septembrie 2012. Proiectul de lege a primit, în data de 28 august, un raport de admitere fără amendamente din partea senatorilor jurişti. Senatul este prima Cameră sesizată în cazul acestui proiect de act normativ.