Evenimentul Zilei > Justitie > Senatorul care vrea să pună frână anchetelor şi botniţă presei e dator vândut la stat
Senatorul care vrea să pună frână anchetelor şi botniţă presei e dator vândut la stat

Senatorul care vrea să pună frână anchetelor şi botniţă presei e dator vândut la stat

Fostul consilier al lui Ion Iliescu doreşte încarcerarea celor care publică stenograme din dosare. Nicolae are de plătit 120.000 de euro către RAAPPS, după ce a refuzat să achite chiria.

Avocatul şi senatorul PSD Şerban Nicolae a propus modificarea a două articole din noul Codul Penal, astfel încât să fie pedepsiţi cu închisoarea toţi cei care dezvăluie "informaţii care, potrivit legii, nu au caracter public, dintr-o cauză penală aflată în curs de cercetare".
Sancţiunea propusă este de la şase luni la 3 ani de puşcărie. Proiectul senatorului PSD a fost înregistrat la Senat pe 3 februarie.
Casă pentru consilier
Cel care doreşte secretizarea actului de justiţie a fost consilier personal al lui Ion Iliescu între 2001 – 2004 şi a mai ocupat fotoliu de senator PSD în legislatura 2004 – 2008. Când lucra pentru Administraţia Prezidenţială a primit un apartament din partea RAAPPS, pe care nu l-a eliberat, deşi nu mai are dreptul legal să locuiască în acesta. În 2010 a fost dat în judecată de Regie deoarece a refuzat să plătească chiria majorată la 600,54 de euro, astfel încât a adunat datorii de 112.000 de euro şi 45.000 de lei dobânzi şi penalităţi. Până la majorarea chiriilor, pentru apartamentul în suprafaţă de 154 de metri pătraţi, Nicolae plătea o chirie de 400 de lei pe lună.
Evacuat cu proces
În septembrie 2011, Judecătoria Sector 2 a hotărât "evacuarea pârâtului din imobilul situat în Bucureşti, str. Mihai Eminescu, nr. 124. Obligă pârâtul să plătească reclamantei echivalentul în lei a sumei de 111.949,17 euro, la cursul leu/ euro anunţat de Banca Naţională a României la data efectuării plăţii, reprezentând contravaloarea folosinţei fără titlu a imobilului pentru perioada mai 2008 – octombrie 2010", se arată în minuta instanţei.
După ce a pierdut la judecătorie, avocatul senator a pierdut şi la tribunal. La instanţa superioară, ca să nu fie executat silit, a recurs la un artificiu. Astfel, în încercarea de a trage de timp, Şerban a declarat că plăteşte o cauţiune. Curtea de Apel i-a respins cererea de suspendare a executării silite după ce a constatat că senatorul nu a plătit cauţiunea pe care singur a cerut-o. Următorul termen al procesului pentru recuperarea banilor este mâine, la Curtea de Apel.
Numele lui Şerban Nicolae apare pe lista chiriaşilor de la RAAPPS, listă făcută publică de Guvern în ianuarie 2013. În acelaşi timp, senatorul a solicitat bani de la Senat pentru acoperirea cheltuielilor de cazare în regim particular, în cuantum de 101, 5 lei pe noapte. Nicolae a refuzat să discute, cu EVZ, pe marginea acestui subiect.
Chiriaş cu Land Rover
În ultima declaraţie de avere, Şerban a consemnat că deţine două terenuri în Tunari şi Ilfov, o casă în Voluntari de 381 metri pătraţi, un autoturism Land Rover Freelander şi bijuterii de 25.000 de euro. În acelaşi document, Şerban susţine că şi-a împrumutat propia casă de avocatură cu 300.000 de lei, la care se adaugă 100.000 de lei împrumut pentru propria întreprindere de servicii de organizare şi lichidare, Tempus Grup. Senatorul a mai declarat că a împrumutat de la o persoană fizică 230.000 de euro, pe o perioadă de zece ani.
"Obligă pârâtul să plătească reclamantei echivalentul în lei a sumei de 111.949,17 euro."
DECIZIA INSTANŢEI, minută