Senatorii, lege privind donarea de organe

Senatorii, lege privind donarea de organe

Comisia pentru drepturile omului din Senat a dat astăzi aviz favorabil unui proiect potrivit căruia persoanele care nu au refuzat în timpul vieţii să-şi doneze organele sunt implicit de acord să le doneze după deces.

Actul normativ este iniţiat de deputaţii Eugen Nicolăescu (PNL), Ovidiu Brînzan (PSD), Mircea Ifrim (PRM), Ion Luchian (PNL), Petru Movilă (PD), Aurel Nechita (PSD), şi de senatorul PDL Dan Sabău.

Proiectul de lege introduce noţiunea de "acord prezumat", în baza căruia o persoană care, în timpul vieţii, nu şi-a exprimat refuzul de a-şi dona organele este implicit de acord să le doneze după deces.

De asemenea, actul normativ mai prevede că, dacă în timpul vieţii, persoana decedată nu şi-a exprimat deja opţiunea în favoarea donării, printr-un act notarial de consimţământ pentru prelevare sau înscrierea în Registrul Naţional al donatorilor de organe, ţesuturi sau celule, se ia în considerare acordul prezumat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mai mult, proiectul arată că prelevarea sau transplantul de organe, fără consimţământ, cu excepţia acordului prezumat, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 7 ani.