Senatori români, în vizită la Madrid

Senatori români, în vizită la Madrid

Reprezentanţii Senatului României au vizitat săptămâna trecută comunităţile românilor din Spania. Conform unui comunicat de presă al Ambasadei României la Madrid, vizita senatorilor a avut loc între 19-22 aprilie şi s-a desfăşurat în provinciile Catalonia, Andaluzia şi Madrid.

Aceştia au avut parte de întâlniri şi cu alţi reprezentanţi ai asociaţiilor de români din Barcelona şi Sevilla.

Obiectivul principal a fost constituit de "contactarea directă a comunităţilor de români din Spania, pentru determinarea domeniilor în care modificări ale legislaţiei române în vigoare ar putea conduce la o îmbunătăţire a situaţiei acestora", după cum a declarat Camelia Teodorescu, reprezentant al Ambasadei României în Spania.

În ceea ce priveşte reaţia comunităţilor româneşti cu privire la scopul vizitei, a fost subliniat un interes crescut al românilor pentru "simplificarea procedurilor de obţinere a actelor româneşti de identitate, stare civilă şi călătorie, precum şi a permisului de conducere românesc, pentru votul prin corespondenţă şi obţinerea unui sprijin financiar mai consistent şi mai rapid pentru asociaţiile de români", mai este precizat în cadrul comunicatului de presă.

Ne puteți urmări și pe Google News

În cadrul vizitei celor doi senatori au fost organizate întâlniri şi cu reprezentanţi ai autorităţilor spaniole. Dintre aceştia, ministru regional pentru imigraţie şi cooperare în Comunitatea Madrid, Javier Fernández-Lasquetty Blanc, şi primarul oraşului Coslada Ángel Viveros Gutiérrez.

Având în vedere faptul că în Coslada există un colegiu în care 30% dintre elevii înscrişi sunt români, unul dintre subiectele abordate a fost cel al extinderii proiectului de predare în şcoli limbii şi culturii româneaşti.

Conform comunicatului de presă, în cadrul acestei vizite s-a mai discutat despre "modul de integrare a românilor în societatea spaniolă,

necesitatea cooperării dintre România şi Spania pentru păstrarea culturii şi limbii române la nivelul comunităţii româneşti, oportunităţile oferite de România cetăţenilor care doresc să se reîntoarcă în ţară".

(12.13)