Cel puţin o localitate a fost distrusă aproape în totalitate, relevă France Presse.

Cutremurul, cu magnitudinea de 6,4 grade pe scara Richter, s-a produs la 1.10, ora României, la aproximativ 70 de kilometri distanţă de capitala regională Quetta, în zona oraşului Ziarat, aproape de graniţa cu Afganistanul. În această regiune muntoasă s-au înregistrat majoritatea victimelor, numărul mare de morţi fiind provocat de combinaţia letală dintre ora la care s-a produs primul cutremur – miercuri, 5.10, ora locală – şi faptul că majoritatea caselor erau făcute din chirpici.

Cel puţin opt sate au fost grav afectate de seism, cele mai mari distrugeri fiind înregistrate în localitatea Wam, unde autorităţile au recurs la excavatoare pentru săparea gropilor comune. „Satul a fost ras complet. Nu mai vezi nicio casă în picioare. Este distrugere peste tot“, a declarat Abdul Rahim Ziyawal, unul dintre cei 300 de membri ai echipelor de salvare de la faţa locului.

Cel puţin 75 de cadavre au fost scoase de supravieţuitorii din acest sat de sub ruinele caselor, iar 200 de răniţi au fost transportaţi la spitalele din regiune, în special la cel din Quetta.

Eforturile de salvare, care au continuat întreaga zi, au fost îngreunate însă de cele peste 20 de replici ale cutremurului, alunecările de teren provocate de acestea blocând drumurile din regiune şi îngropând peste 1.500 de case.

Supravieţuitorii au înnoptat sub cerul liber

Cea mai puternică replică, având magnitudinea de 6,2 grade pe scara Richter, a lovit aceeaşi regiune după aproximativ 12 ore, la ora locală 16.32, potrivit Institutului american de geofizică (USGS). Replica a provocat un nou val de panică în Quetta, populaţia fiind nevoită să petreacă noaptea pe străzi, în ciuda temperaturilor scăzute din această perioadă a anului. Pagube importante au fost înregistrate şi în localitatea Ziarat.

„Aproape toate casele au fost distruse, fie în cutremurul de dimineaţă, fie în cel de după-amiază“, a declarat primarul din Ziarat, Dilawar Kakar. Autorităţile au mobilizat o forţă de intervenţie formată din circa 250 de soldaţi şi mai multe elicoptere militare, oferind şi echipamente de urgenţă, corturi, pături şi alimente.
 
Dezastrele naturale sunt foarte frecvente în Pakistan. În octombrie 2005, aproape 73.000 de oameni şi-au pierdut viaţa după ce un cutremur cu magnitudinea de 7,6 grade a lovit regiunea muntoasă din nordul ţării, iar anul trecut s-au înregistrat cele mai grave inundaţii din istoria Pakistanului, mai multe sute de oameni murind în provincia Balucistan.