Mărginean a fost audiat în această dimineaţă de procurori, care i-au adus la cunoştinţă acuzaţia formulată împotriva lui în dosar.
"Evenimentul zilei" a intrat în posesia unui document care aruncă o nouă perspectivă asupra scandalului mitei de la Vama Halmeu pe graniţa cu Ucraina, loc preferat de contrabandiştii de ţigări. Este vorba despre sentinţa prin care milionarul clujean Liviu Florian a fost arestat pentru trafic de influenţă. El ar fi cerut 430.000 de euro ca să faciliteze delegarea Nicoletei Dobrescu în funcţia de şef al acestei instituţii.

Potrivit acestui document, actualul şef al Autorităţii Naţionale a Vămilor este acuzat că a primit o sumă importantă de bani.
"Pe parcursul cercetărilor, Nicoleta Dobrescu a făcut un denunţ din care a rezultat că, în cursul anului 2009, Liviu Florian i-a pretins suma de 130.000 de euro, promiţându-i, în baza aceleiaşi influenţe pe care a spus că o are asupra numitului Mărginean Radu Traian, că îl va determina pe acesta să o delege în funcţia de şef al Biroul Vamal Halmeu", se arată în documentul citat.

După ce mandatul de director interimar al Nicoletei Dobrescu, a expirat în 2010, scenariul a fost reluat numai că pe rol au intrat procurorii DNA.

Banii au ajuns la şeful Vămilor

Procurorii DNA Bihor susţin că pot dovedi faptul că o parte din bani a ajuns chiar la Mărginean. Ei invocă o întâlnire pe care acesta a avut-o cu Nicoleta Dobrescu, chiar înainte ca aceasta să fie numit director interimar al Punctului Vamal de La Halmeu. Întâlnirea a avut loc în biroul de la Autoritatea Naţională a Vămilor al dierctorului Mărginean.

Judecătorul de la Tribunalul Satu Mare explică şi cum s-a produs numirea în funcţia de şef interimar al lucrătorului vamal Nicoleta Dobrescu. "Influenţa a fost una reală, întrucât în data de 29 septembrie 2009, Nicoleta Dobrescu, în urma unui interviu care nu a fost anunţat legal, nu a fost susţinut un concurs, ci a fost o întâlnire programată de către inculpatul Florian Liviu, prin intermediul lui Eugeniu Petrescu, întâlnire pe care inculpatul Florian Liviu i-a facilitat-o învinuitei Dobrescu Nicoleta să o aibă cu Mărginean Radu Traian. În urma acestei întâlniri, în care s-au făcut nişte promisiuni, Dobrescu Nicoleta a fost delegată prin ordin al şefului ANAF, (Sorin Blejnar – director general ANAF – n.n.) în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu", se mai arată în documentul citat.

Pentru a fi numită în funcţie, în anul 2009, Nicoleta Dobrescu a plătit suma de 130.000 de euro, bani care au ajuns la Liviu Florian şi, mai departe, prin intermediari, la şeful ANV.

"Suma a fost solicitată în numele unui partid politic"

În sentinţa Tribunalului Satu Mare se mai vorbeşte despre un partid politic şi despre un intermediar necunoscut până acum în acest scandal, respectiv Eugeniu Petrescu. Potrivit unor surse judiciare, Eugeniu Petrescu este originar din Bucureşti şi este membru al PDL Bucureşti. Un Eugeniu Petrescu poate fi găsit pe lista donatorilor PDL din 2004.

În acelaşi document se mai arată că procurorul DNA Oradea care a cerut arestarea lui Liviu Florian a invocat faptul că suma de 430.000 de euro a fost solicitată "în numele unui partid politic şi a unui şef de instituţie care a lăsat să se înţeleagă că delegarea şi numirea într-o funcţie publică se face doar pe criterii politice şi nu de competenţă, este de asemenea în măsură să provoace în rândul opiniei publice un sentiment de insecuritate şi neîncredere în instituţiile statului".

Opinia procurorului DNA a fost însuşită de judecătorul care a dispus arestarea lui Liviu Florian.
În această cauză, a fost arestat omul de afaceri clujean Liviu Florian, acuzat că ar fi pretins mită 430.000 de euro pentru ca Nicoleta Dobrescu să fie numită şi apoi menţinută în funcţia de şefă a Vămii Halmeu (judeţul Satu Mare). Alături de Liviu Florian au fost arestaţi şi afaceriştii Ioan Niţu şi Ion Savu.
Pentru Nicoleta Dobrescu, procurorii au disjuns cauza, aceasta fiind cercetată în stare de libertate.
Anchetatorii susţin că traficul de influenţă – infracţiune pentru care au fost puşi sub acuzare cei trei afacerişti – a funcţionat, deoarece Nicoleta Dobrescu a fost numită – după ce s-a plătit prima tranşă din mita pretinsă, adică 130.000 de euro – şef al Punctului Vamal Halmeu pentru o perioadă de şase luni.