Şefa ITM Timiş, reţinută într-un dosar de corupţie

Şefa ITM Timiş, reţinută într-un dosar de corupţie

Şefa ITM Timiş, Cornelia Corescu, a fost reţinută, în această seară, pentru 24 de ore. La ora 20.30, după ce toată ziua a fost audiată de procurorii DNA, Cornelia Corescu a fost dusă în arestul Poliţiei Timiş.

Avocatul acesteia, Adrian Fanu - Moca a declarat că ea este acuzată de complicitate la trafic de influenţă şi instigare la abuz în serviciu, dar şi că speţa este "complicată şi cu acuzaţii de trafic de influenţă, care în opinia noastră nu au o logică clară faţă de prevederile codului penal". Odată cu ea, a fost reţinut şi Vasile Medeşan, apropiat al Corneliei Corescu, preşedintele grupului de firme Trident din Timişoara (n.r. lider de piaţă în domeniul produselor destinate protecţiei solare şi a umbririi), care este acuzat de trafic de influenţă.

Povestea este încâlcită, susţine avocatul lui Corescu. El spune că la mijloc ar fi vorba despre o sumă de bani, respectiv 1000 de lei, donaţi către PDL Timiş. Făcând uz de prietenia cu şefa ITM Timiş, Medeşan ar fi cerut unui om de afaceri din judeţ care fusese amendat vara aceasta de instituţie, o suma de bani, spunând va rezolva anularea sancţiunii aplicate. Din suma iniţială s-ar fi depus în contul partidului o primă tranşă de 1000 de lei. "Este vorba despre o sumă de bani virată în contul unui partid politic din Timişoara, la insistenţele altei persoane implicate. Discuţia a fost cu Medeşan în ideea că dacă se dau acewştia bani partidului, se va rezolva anularea unei amenzi date de ITM unei companii din comuna Variaş", a declarat avocatul Fanu-Moca.

Persoana care ar fi beneficiat de pe urma traficului de influenţă este Aurel Grindiş, din Variaş, unul dintre asociaţii SC Relu şi Andreea SRL, companie amendată în luna iulie în urma unui control al ITM, pentru nerespectarea legislaţiei muncii şi muncă la negru. Acesta a contestat la Judecătoria Timişoara contravenţia aplicată, însă a vrut să fie sigur că va avea câştig de cauză, încercând căile "ocolite".

Ne puteți urmări și pe Google News

"Clienta mea a fost reţinută pentru o perioadă de 24 de ore. Acuzaţii de trafic de influenţă, care în opinia noastră nu au o logică clară faţă de prevederile codului penal, posibil mâine să asistăm la o schimbare de încadrare, cu care, de altfel, unele dintre instituţiile din clădirea asta ne-au obişnuit. Din cele relatate de procurori, probabil se va merge mai departe cu alte măsuri preventive. (...) Este vorba de mai multe infracţiuni: instigare la abuz în serviciu şi complicitate la trafic de influenţă", a afirmat Adrian Fanu Moca.

El a mai declarat că, cel mai probabil, procurorii DNA Timişoara vor cere, joi, arestarea preventivă a Corneliei Corescu, însă a precizat că infracţiunile de care este acuzată ar putea fi schimbate.

Cornelia Corescu ocupă funcţia de şef al ITM de mai mulţi ani, fiind propulsată politic. În mai 2010, Corescu a fost la un pas să ajungă secretar de stat la Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. Asta după ce, în 2007, a fost demisă din funcţia de şef al ITM Timiş printr-un ordin semnat de ministrul Paul Pacuraru. La momentul respectiv a dat în judecată ministerul, considerând demiterea abuzivă.

"Cornelia Corescu a afectat negativ, prin activitatea sa, imaginea publică a instituţiei", îşi motiva decizia ministrul Păcuraru, în urmă cu patru ani.

În cele din urmă, Corescu a fost reabilitată, a revenit la şefia ITM, însă numele ei a continuat să fie implicat în diverse scandaluri.

În 2005, un control al Ministerului Muncii scotea la iveală o serie întreagă de probleme.

"S-au constatat manifestări de subiectivism în activitatea inspectorului-şef, doamna Cornelia Corescu, în ceea ce priveşte angajarea unor persoane, precum şi tratamentul, uneori inegal, aplicat salariaţilor din subordine. De asemenea, s-a constatat existenţa unor decizii insuficient motivate sau luate sub impulsul momentului sau formularea unor acuzaţii care nu sunt dovedite în totalitate", se arată în raportul echipei de control, citat, de EVZ.

Înainte de a obţine această functie, Cornelia Corescu a lucrat la Primăria Timişoara, unde a fost protagonista unui scandal de pomină, după ce s-a încăierat verbal şi fizic cu Mihaela Mârza, şefa Corpului de Control şi fina primarului Ciuhandu, conflictul ajungând în sălile de judecată.