Evenimentul Zilei > Social > Secretul imunităţii lui Raed Arafat a fost aflat! Ce face în lift, cu pantofii şi hainele?
Secretul imunităţii lui Raed Arafat a fost aflat! Ce face în lift, cu pantofii şi hainele?

Secretul imunităţii lui Raed Arafat a fost aflat! Ce face în lift, cu pantofii şi hainele?

Într-o emisiune la care a participar recent la Antena 3, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a dezvălut care sunt măsurile prin care se apără de noul Coronavirus.

Raed Arafat a explicat că nu există nicio dovadă că noul Covid-19 se ia de pe haine: „Pantofii sunt scoşi exact la intrare, îi ţin în casă, în apartament, dar la intrare. După care am scos hainele de afară.

Am un gel pe bază de alcool, iar după ce m-am spălat pe mâini, mă dezinfectez cu el. Asta este obligatoriu. De regulă, cămaşa şi hainele merg la spălat. Nu speli fiecare haină de fiecare dată.

Oricum, virusul nu se ia de pe haină, decât dacă cineva a strănutat pe tine și a venit cu salivă pe tine. Chiar dacă ajunge pe haine, tot o să moară, nu o să rămână pe haine, mai ales că virusul nu se transmite de la haine.

Virusul se transmite de la particule care sunt în aer dacă a strănutat sau tuşit cineva sau mai ales de pe suprafeţe.

Să zicem că sunt infectat, tușesc în mână şi pun mâna aici (pe o suprafaţă), n-au trecut două, cinci ore – că se spune că poate rămâne câteva ore bune – şi peste câteva ore vine altcineva şi pune mâna pe respectiva suprafaţă, apoi o duce la nas, o duce la ochi.

Eu de exemplu nu folosesc degetul când apăs pe buton (la lift). Fie apăs cu cheia, fie cu cotul, ca să evit să apăs cu degetul, pentru că după asta dacă ai dus inconștient degetul la față, deja este risc să te infectezi. Vrei să deschizi o ușă rabatantă? Nu o deschizi cu mâinile, ci cu cotul“, a mai spus el la Antena 3.