Evenimentul Zilei > International > Secretele Organizației Trump. Cine e femeia care a dat în vileag marile fraude și-a devenit martor-cheie al procurorilor
Secretele Organizației Trump. Cine e femeia care a dat în vileag marile fraude și-a devenit martor-cheie al procurorilor

Secretele Organizației Trump. Cine e femeia care a dat în vileag marile fraude și-a devenit martor-cheie al procurorilor

În timp ce biroul procurorului din Manhattan a dus o luptă îndelungată pentru a obține dosarele fiscale ale lui Donald Trump, cele mai importante dovezi se aflau în posesia fostei nore a unui executiv al organizației.

Allen Weisselberg, directorul financiar al Organizației Trump, a fost întotdeauna cheia pentru deblocarea finanțelor afacerii familiei Trump. Ceea ce nu știau anchetatorii este că dovezile se aflau în mâinile lui Jennifer Weisselberg, căsătorită cu Barry Weisselberg, fiul lui Allen Weisselberg. 

Frauda Organizației Trump

Executivul financiar al Organizației Trump a fost pus sub acuzare pentru evitarea plății impozitelor prin primirea unor avantaje corporative necontabilizate. Allen Weisselberg ar fi plătit mai mult de 50.000 de dolari pe an pentru ca fiecare nepot, să meargă la o academie de prim rang. Fiind întrebată, Jennifer a declarat că însuși Donald Trump ar fi semnat acele cec-uri pentru copiii ei.

Actul de acuzare menționează un membru al familiei directorului financiar care ar fi participat la o schemă de fraudare a guvernului, prin obținerea unui apartament al companiei, fără a-l raporta, pentru a nu plăti impozitele. Anchetatorii au descoperit că fiul directorului financiar s-ar fi ocupat de patinoarul Wollman din Central Park, timp în care, salariul oficial era declarat mult mai mic. Declarația fiscală din 2010, a lui Barry și Jennifer, arăta că salariile acestora erau de 132.811 dolari. Costul apartamentului în care stăteau era de câteva ori mai mare față de cât și-ar fi putut permite, chiria variind între 5.300 și 20.000 de dolari.

Barry Weisselberg a mărturisit că salariul său, care a rămas același timp de mai mulți ani, timp în care avantajele corporative creșteau, a fost decis de tatăl său și de directorul operațional al Organizației Trump, Matthew Calamari. 

„Personal, Donald Trump, ar lua această decizie?” a întrebat avocatul soției sale.

„Da”, a răspuns Barry Weisselberg.

„Îngropați” de familie

În mai multe dovezi aduse de Jennifer Weisselberg, a fost regăsit numele Donald Bender. Ani de zile au fost solicitate declarațiile fiscale ale lui Trump, deținute la firma Mazars SUA. Documentele au fost pregătite de Bender, care era partener al biroului Mazars SUA și care avea o strânsă legătură cu Allen Weisselberg. 

Jennifer a oferit foarte multe dovezi procurorilor, întâlnindu-se cu ei frecvent, timp de câteva luni, pentru a-i ajuta în rezolvarea cazului. Așa a devenit o martoră esențială a biroului procurorului din Manhattan, fiind responsabilă pentru modul în care stau lucrurile astăzi, a spus Daily Beast.

„Justiția contează pentru mine”, a spus ea. „Am vrut mereu să-mi învăț copiii ce înseamnă responsabilitatea. Și că fără a minți sau înșela, poți răzbate cu demnitate.”