Editura Evenimentul si Capital

Secretele fotografului Eli Lotar, primul fiu al poetului Tudor Arghezi

Autor: | | 0 Comentarii | 2019 Vizualizari

Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR), în parteneriat cu Centre Pompidou și Jeu de Paume, sub găzduirea Muzeului Colecțiilor de Artă și în contextul Sezonului România - Franța, organizează expoziția: Eli Lotar (1905-1969), prilej pentru a readuce în atenție povestea unuia dintre cei mai importanți fotografi ai avangardei pariziene.

Fotograf și cineast francez de origine română, Eli Lotar (Eliazar Lotar Teodorescu) a fost fructul unei relații surprinzătoare, consumate pe vremea când Tudor Arghezi era călugărul Iosif de la Mănăstirea Cernica. Deși retras în sânul bisericii pentru a-și (re)găsi liniștea și credința, lui Ion N. Teodorescu îi cade cu tronc profesoara Constanța Zissu. După ce rămâne însărcinată, femeia se retrage la Paris, departe de clevetirile și prejudecățile societății noastre de la început de veac XX.

La scurt timp, călugărul îndrăgostit leapădă sutana și își urmează iubita în Franța, momentul nașterii lui Eliazar găsindu-i împreună. De altfel, viitorul poet își recunoaște primul fiu și-i dă, cu acte în regulă, propriul nume. Mai departe, cei trei pribegesc din Franța spre Elveția, se mută, apoi, pentru o vreme, la Freiburg, apoi la Geneva. După cinci ani de rătăciri prin Occident, Arghezi decide să se întoarcă, alături de Constanța Zissu și de micuțul Eliazar, în România, unde se ocupă atent de educația băiatului.

Amantul unei femei cu zece ani mai în vârstă

În 1924, la doar 19 ani, fiul lui Arghezi decide să-şi ia soarta în propriile mâini şi revine pe Sena, în orașul unde văzuse pentru prima oară lumina zilei. De aici înainte începe aventura celui care, în doi ani, devine cetățean francez sub numele Eli Lotar și unul dintre cei mai valoroși fotografi ai interbelicului parizian. Apropiat al lui Germaine Krull - cu care se și iubește, deși era căsătorită și cu zece ani mai în vârstă decât el -, de la care învață meserie, Eli publică mai ales în revistele de avangardă „VU”, „Jazz” și „Arts et métiers graphiques” și participă la mai multe expoziții internaționale importante ca „Fotografie der Gegenwart”, „Film und Foto” și „Documents de la vie sociale”.

Fiul lui Arghezi colindă suburbiile Parisului în căutarea instantaneelor nude, a clipelor cotidiene nefardate, a vieții pur și simplu. Fotografiile realizate în sângeroasele abatoare franceze au tulburat profund lumea artistică pariziană. Nu trece însă mult și băiatul lui Arghezi face pasul de la fotograf la cameraman, de la operator, la regizor de film. Eli Lotar s-a dedicat cinematografiei şi a colaborat cu nume mari precum regizorii Rene Clair sau Jean Renoir, dar şi cu artişti precum Jean Cocteau, Malraux sau Dali.

Lovitura CRUNTA pentru Elena Udrea. Decizie FARA PRECEDENT in justitie! Iubita lui Alexandrov, DEVASTATA de veste

Pagina 1 din 2


Tag-uri: eli lotar, argheziStirile zilei

Alte articole din categoria: Cultură

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI