Secretele din viața lui Leonardo da Vinci. Dezvăluiri controversate

Secretele din viața lui Leonardo da Vinci. Dezvăluiri controversate

Un nou serial difuzat de postul italian Rai Uno, axat pe relația genialului artist Leonardo da Vinci cu „muza” sa, Caterina da Cremona, stârnește deja unele controverse.

Serialul povestește viața artistului toscan, fiul nelegitim al lui Piero Da Vinci, un cunoscut avocat al vremii. După ce și-a petrecut copilăria studiind multe discipline precum arta, știința și tehnologia, la vîrsta de 20 de ani Leonardo a intrat în atelierul lui Andrea del Verrocchio.

Aici își va cunoaște muza, pe frumoasa Caterina da Cremona. După o mare dezamăgire va pleca la Milano, la un centru de artă și cultură, unde îl va întâlni pe patronul său, Ludovico il Moro, care va deveni ulterior cel mai mare critic al său. Acuzat de crimă, Leonardo da Vinci va trebui să-i dea socoteală lui Stefano Giraldi, căruia i s-a încredințat ancheta.

Povestea lui Leonardo da Vinci din serial, în care rolul artistului italian i-a fost încredințat englezului Aidan Turner, este spusă prin amestecarea elementelor de fantezie cu cele reale, potrivit IlSussidiario.net.

Ne puteți urmări și pe Google News

Încă din primul episod apare un aspect din viața lui Leonardo mai puțin cunoscut. Transpus pe ecran sub forma unui sărut pasional între Leonardo și aurarul de doar 17 ani, Jacopo Saltarelli. Dincolo de activitatea de meșter aurar, Saltarelli ar fi practicat prostituția, iar Leonardo da Vinci a fost unul dintre clienții săi.

Relația sexuală dintre cei doi, care avut loc, așa cum reiese din actele notariale ale vremii, l-a costat scump pe Leonardo da Vinci: împotriva sa a fost depusă o plângere de sodomie.

Toate dovezile acelei vremi arată că homosexualitatea era ceva obișnuit în atelierele de artă ale Florenței în epoca Renașterii. Acuzația de sodomie împotriva lui Leonardo a fost depusă la un așa numit ”Birou al Nopții”, o agenție pentru infracțiuni sexuale înființată în 1432 pentru a contracara ceea ce era considerat viciu specific florentin. Documentele acestui Birou, analizate de istoricul Michael Rocke, dezvăluie că pe vremea lui Leonardo „majoritatea bărbaților, cel puțin o dată în viața lor, a fost oficial incriminată pentru implicarea în relații homosexuale”.

Cu toate acestea, nu se cunosc foarte multe despre orientarea sexuală a lui da Vinci, iar multe lucruri legate de viața sa sunt înconjurate de mister. Singura certitudine, care nu confirmă sau infirmă nicio teorie, este că artistul nu s-a căsătorit niciodată și nu a avut niciodată copii.

Serialul RaiUno arată adevăratul geniu al lui Leonardo, fără perdea. „Am extras din multe surse, ne-am convins, plecând de la diferite surse, că homosexualitatea lui Leonardo a fost reală. Obligația prezentării adevărului în portretizarea artistului și a bărbatului a inclus acest aspect al vieții sale ", a explicat scenaristul Frank Spotnitz.