Secretarul Apărării din SUA: Israelul să revină la "afurisita de masă" a negocierilor cu palestinienii

Secretarul Apărării din SUA: Israelul să revină la "afurisita de masă" a negocierilor cu palestinienii

Secretarul american al apărării, Leon Panetta, a cerut Israelului să se aşeze o dată la "afurisita de masă a negocierilor cu palestinenii", un comentariu neobişnuit de brutal în legătură cu procesul de pace din Orientul Mijlociu, relatează CNN.

În comentariul său, făcut la o conferinţă de la Institutul Brookings, Panetta a făcut un apel la Israel să înceapă negocierile cu palestinenii. "Aşezaţi-vă o dată la afurista de masă a negocierilor. Măcar aşezaţi-vă la masa negocierilor", a spus Panetta în timpul evenimentului ce a avut loc la Washington. "Problema este acum că nu putem să-i aducem pe israelieni la afurista asta de masă a negocierilor, cel puţin să stea jos şi să înceapă să discute diferendele dintre ei", a spus oficialul american. Izolarea Israelului Israelul devine din ce în ce mai izolat în regiune, spune Panetta. "Nu e suficient ca Israelul să se bazeze pe o armată puternică pentru a avea asigurată securitatea, e nevoie şi de diplomaţie", a opinat secretarul Apărării. El a adăugat că Israelul ar putea încerca să reia discuţiile cu ţări precum Turcia, Egipt şi Iordania, cu care are aceleaşi interese de stabilitate în Orientul Mijlociu.

"Dacă gesturile sunt agresive, atunci lumea va înţelege atitudinea aceasta exact aşa cum e ea, iar poziţia morală a Israelului va creşte şi mai mult. De aceea ar trebui ca Israelul să continue pe acest drum", consideră Panetta. Secretarul american al Apărării a pus un accent special pe îmbunătăţirea relaţiilor Israelului cu Turcia, spunând că a transmis acest mesaj şi la Ierusalim, în trecut, şi îl va transmite, din nou, când va călători la Ankara, la finalul acestei luni.

"Israelul va avea mereu susţinerea de nezdruncinat a SUA", aprecizat oficialul american. Anul viitor, armata americană împreună cu cea israeliană vor organiza cel mai mare exerciţiu comun de până acum, în care vor testa rachete balistice şi capacităţi de apărare antiaeriană.

Ne puteți urmări și pe Google News