Evenimentul Zilei > Economie > Secetă extremă în România. Care este cel mai afectat județ
Secetă extremă în România. Care este cel mai afectat județ

Secetă extremă în România. Care este cel mai afectat județ

Seceta afectează grav România: aproape jumătate din suprafața agricolă însămânțată este compromisă.

Ministerul Agriculturii a făcut calculele şi anunță că fermieirii vor fi despăgubiți. Dar toate raportările despre culturile distruse vor fi verificate pentru ca banii să ajungă efectiv la cei care au pierderi cu adevărat.

Adrian Oros, ministrul Agriculturii: „Peste această criza determinată de pandemie se suprapune și o secetă cumplită, extremă, cum nu a mai fost în ultimii mulți ani.

Deficitul este foarte mare în zona Moldovei și Dobrogei. Este un pericol ca culturile de toamnă să fie compromise într-un procent destul de mare.
Am asigurat toți fermierii că o să-i despăgubim pe toți cei care vor avea pagube cauzate de fenomenele extrem de secetă. Comitetele pentru situații de urgență locale evaluează care e dimensiunea pagubelor, ca să putem să despăgubim fără să producem inechități.

Culturile care sunt acum afectate sunt culturi de cereale în principal.

Estimăm o pierdere a producției de până la 50% ceea ce ar acoperi necesarul de consum pentru aceste produse. Vor fi consecințe în lanț asupra prețurilor. Depinde și cât va dura această criză.

Avem stocuri foarte mari de produse de bază la producători – lapte, carne legume. Căutăm soluții pentru a încuraja procesatorii să stocheze privat și în toamnă când vom avea nevoie să le putem folosi.”

Peste trei săptămâni ar trebui să înceapă recoltarea grâului dar fermierii sunt foarte sceptici: speră să îşi recupereze măcar investiţia pe seminţe.

Seceta a afectat cel mai grav judeţul Constanţa: sunt 329 de mii de hectare distruse.

În Tulcea sunt compromise culturile de pe 122 de mii de hectare, iar în Botoşani, de pe 105 mii de hectare.