Moartea legendarului actor Sebastian Papaiani a produs o durere imensă în rândul apropiaţilor şi al familiei, dar totodată a scos la suprafaţă şi detalii neştiute despre trecutul acestuia. Conform libertatea.ro, Sebastian Papaiani jr, primul născut al regretatului actor, trăiește în condiţii mizere la Sibiu, într-o locuință dărăpănată. Viaţa deplorabilă l-a adus într-un punct critic: puținii bani pe care îi câștigă se duc pe băutură împreună cu anturajul îndoielnic. Jurnaliştii de la Libertatea l-au căutat pe fiul actorului acasă, dar acesta nu a fost găsit.

Basti, fiul lui Sebastian Papaiani, a trăit alături de tatăl său până la cinci ani, apoi părinţii lui s-au despărţit. Sebastian Papaiani a divorţat şi a plecat la Bucureşti. Peste alţi cinci ani, Papaiani cerea custodia copilului motivând că soţia lui nu avea condiţiile pe care i le putea oferi el la Bucureşti.

„La 10 ani m-a luat tata. M-a câştigat la proces. Mamei i s-a interzis să mă mai vadă. A fost şi prostia mea, pentru că, la proces, eu am ales să plec la tata, la Bucureşti. Acolo am stat vreo jumătate de an şi apoi am fugit. Nu suportam să stau acolo, mai ales că el avea deja o altă familie. Am fugit în Timişoara, apoi am ajuns la mama din nou, care, între timp, ajunsese actriţă la teatrul din Oradea”, îşi amintea fiul actorului într-un interviu.

Tatăl şi fiul s-au mai revăzut abia în 1987, când Basti era în armată, la Giurgiu. „Atunci a venit să mă vadă. Am vorbit ca nişte oameni care se cunosc de foarte mult timp, dar care nu au prea multe în comun”, povestea Basti, care ulterior a rupt orice legătură cu tatăl.

Moştenitorul lui Papaiani şi-a mai căutat tatăl abia în 2000, când Eugenia Giurgiu, mama sa şi prima soţie a actorului Sebastian Papaiani, a murit. „Am simţit nevoia să îi spun, să ştie şi el. Aveam şi nevoie de bani pentru înmormântare. Dar nu ăsta a fost motivul. Într-un fel sau altul m-aş fi descurcat. Dar nu a venit. Ea a murit cam în acelaşi timp cu Dem Rădulescu, Bibanul, cum i se spunea, iar tata a mers la el”, povestea Papaiani.

„Poate am greşit amândoi sau poate nu. Dar eu nu mai pot spune nimic despre fiul meu. Am spus povestea asta în 11 înfăţişări de proces. Nu mai pot. Eu am vrut copilul acesta, că d-aia am cerut custodia. Dar zicea mereu că dacă nu îl duc la Sibiu, se sinucide”, a povestit şi actorul Sebastian Papaiani în 2006.