Nürnberg a fost, pentru o seară, gazda celui mai aşteptat eveniment pentru locuitorii români din acest oraş şi din regiune. Este primul, de o asemenea anvergură, organizat de Consulatul General al României de la München.
Desfăşurat pe 9 decembrie în Sala Istorică a Primăriei oraşului Nürnberg, sub numele de: „Seara Românească”, evenimentul a marcat şi sărbătorirea a 90 de ani de la Marea Unire.
Printre invitaţi s-au numărat înalţi reprezentanţi ai Primăriei din Nürnberg, oficialităţi locale şi regionale, oameni de cultură, diverşi membri ai asociaţiilor diasporei româneşti din regiune, reprezentanţi ai mediului de afaceri, ai corpului consular, precum şi ai asociaţiilor saşilor şi svabilor. Întâlnirea a avut ca scop întărirea colaborării pe plan cultural şi economic între Germania şi România.
Cuvântul de început l-a avut primarul din Nürnberg, Horst Förther, care a afirmat că: „întotdeauna a dorit şi a avut o strânsă legătură cu românii şi România, ceea ce va face şi în viitor”. Acesta a fost urmat de Consulul General al României la München, Brânduşa Predescu, care a menţionat că trebuie să uităm fosta imagine a României, deoarece aceasta este o ţară care se află pe drumul cel bun, spre un viitor înflorit, invitând germanii să ne viziteze ţara şi menţionând că ceea ce văd în imagini, este doar o mică parte din frumuseţea pe care o are cu adevărat.
De asemenea, Înalt Prea Sfinţitul Dr. Serafim Joanta, Mitropolit pentru Germania, Europa Centrală şi de Nord a primit, din partea Ministerului de Externe, o diplomă şi o distincţie pentru ”colaborarea strânsă cu autorităţile din Germania, ca promotor fidel al dialogului ecumenic cu bisericile surori şi susţinător consecvent al adevăratelor valori europene, al prieteniei şi colaborării între etniile române şi germane”.
Nici programul artistic nu a lipsit din cadrul recepţiei. Copiii ansamblului „Minisatul Sfântul Andrei” din Braşov au prezentat un program de folclor românesc. De asemenea, invitată de onoare, celebra soprană Felicia Filip, a intonat imnul românesc şi melodia „Sanie cu zurgălăi”. Artiştii plastici români, Daniel Scarlete, Remus Vuia şi Daniel Prapone, au expus câteva dintre lucrări, completând cadrul festiv românesc.
Finalul „Serii româneşti” a fost condimentat cu specialităţi româneşti, muzică tradiţională, colinde, interviuri şi autografe. În opinia Brânduşei Predescu, ”a fost o seară organizată din suflet şi cu suflet”.