Potrivit cotidianului „New York Times“, numai în cursul ultimelor luni, sute de mii de brazilieni de clasă mijlocie au decis să se întoarcă acasă definitiv. T

endinţa este aceeaşi pe întreg teritoriul SUA, deşi principalele motive – teama de deportare silită şi căderea economiei americane – fac obiectul unor importante variaţii regionale, relevă sursa citată.

În Florida, spre exemplu, unde nu există transport în comun, imigranţilor clandestini nu li se mai înnoiesc permisele de conducere expirate, care fuseseră acordate pe opt ani, odată cu viza turistică. În Massachusetts, unde există transport public, exodul este alimentat de raidurile antiimigranţi lansate de autorităţile locale.

Se pleacă pe capete


„Nu-ţi poţi petrece viaţa aşteptând să intri în legalitate“, spune Jose Osvandir Borges, un brazilian sosit ca turist în New York acum 12 ani şi care s-a hotărât să se repatrieze împreună cu toţi membrii familiei.

Nimeni nu poate spune cu exactitate câţi oameni pleacă, dar în ultima jumătate de an tendinţa reîntoarcerii în ţară a devenit distinctă în rândul brazilienilor din SUA.

În Massachusetts, arată Fausto da Rocha, fondatorul Centrului pentru Imigranţi Brazilieni din zona Bostonului, compatrioţii săi pleacă „cu miile“. În New York şi New Jersey, firmele de turism şi alte companii care vând bilete de avion afirmă că au dat de peste două ori mai multe bilete „numai dus“ spre Brazilia faţă de anul trecut (150 pe zi numai de pe Aeroportul Internaţional Kennedy) şi că toate zborurile sunt rezervate până în luna februarie.

„Cred că, numai anul acesta, am pierdut cam 5.000 de brazilieni“, spune da Rocha.

Cel mai grav afectaţi au fost lucrătorii din construcţii, unde colapsul pieţei imobiliare a dus la o scădere drastică a veniturilor.