Evenimentul Zilei > Social > Se strigă „Acţiune!” la sezonul cinematografic de toamnă
Se strigă „Acţiune!” la sezonul cinematografic de toamnă

Se strigă „Acţiune!” la sezonul cinematografic de toamnă

Vara supereroilor s-a încheiat. În ultima parte a anului intră în scenă nume ca Brad Pitt, Tom Cruise şi Robert Downey Jr., dar şi regizorii Steven Spielberg, David Fincher şi Guy Ritchie.

Filmele care vor avea premiera în toamnă şi la început de iarnă nu au aceleaşi bugete de sute de milioane de dolari ca blockbusterele de vară, însă nu o duc deloc rău la capitolul pedigri.
Dacă şi în septembrie, octombrie şi noiembrie titlurile sunt interesante, odată cu apropierea sărbătorilor de iarnă, programul se aglomerează simţitor, cu filme care ar putea avea, în acelaşi timp, succes şi la box-office, şi la marile premii ale industriei – Oscaruri, Globuri de Aur şi BAFTA.
Pelicule de festival
O premieră interesantă este "Pina 3D", un film de Wim Wenders dedicat coregrafei Pina Bausch, care a murit în urmă cu doi ani. Premiera primului film de artă tridimensional va avea loc pe 9 septembrie. Noul film al lui Lars Von Trier, prezent la Cannes anul acesta, "Melancholia", va putea fi văzut şi de români începând cu 30 septembrie.
<iframe width="560" height="345" src="http://www.youtube.com/embed/3ww0Ka08LSs" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
În stilul caracteristic al regizorului, controversele nu ocolesc pelicula care-i include în distribuţie pe Kirsten Dunst, Alexander Skarsgard şi Charlotte Gainsbourg, dar acestea se datorează mai ales declaraţiilor incendiare ale danezului.
SUCCES. Rooney Mara şi Daniel Craig în „Bărbaţi care urăsc femeile”
Tot pe 30 septembrie românii vor putea vedea un film venit direct de la Festivalul de la Veneţia, "Pericol nevăzut/ Contagion", regizat de Steven Soderbergh cu o distribuţie stufoasă, formată din Matt Damon, Marion Cotillard, Kate Winslet, Gwyneth Paltrow şi Jude Law, în care planeta noastră este ameninţată de un virus ucigător.
<iframe width="560" height="345" src="http://www.youtube.com/embed/4sYSyuuLk5g" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
"Cursa/ Drive", un alt film de Cannes, cu Ryan Gosling şi Carey Mulligan, prezintă din 16 septembrie povestea unui cascador care descoperă că cineva vrea să-l omoare. Regizorul Nicholas Winding Refn a câştigat premiul pentru Cea mai bună regie la Cannes datorită filmului.
Premiere româneşti
Momentan, pentru toamnă sunt stabilite şi două premiere ale unor lungmetraje româneşti: "Principii de viaţă" (30 septembrie), cu Vlad Ivanov, regizat de Constantin Popescu, şi "Din dragoste, cu cele mai bune intenţii" (28 octombrie), cu Bogdan Dumitrache, regizat de Adrian Sitaru şi premiat la Locarno.
<iframe width="420" height="345" src="http://www.youtube.com/embed/WaJPqoDTcSM" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Taylor Lautner, interpretul vârcolacului Jacob din "Amurg", mai bifează o premieră în această toamnă – primul film în care este singur pe afiş. Lautner apare în "Răpirea/ Abduction" (premiera: 23 septembrie), un thriller despre un adolescent care-şi găseşte poza pe un site cu copii dispăruţi. Regizorul acestei producţii, Jon Singleton, l-a comparat pe Lautner cu Tom Cruise, prevăzând că "tânărul lup" va deveni un superstar.
Brad Pitt se întoarce pe marile ecrane pe 25 noiembrie, cu o dramă care se petrece în lumea sportului, "Moneyball: arta de a învinge", în care este noul manager al unei echipe de baseball. Cu toate acestea, regizorul spune că filmul nu este despre baseball, ci despre importanţa respingerii convenţiilor învechite.
<iframe width="560" height="345" src="http://www.youtube.com/embed/AiAHlZVgXjk" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Un Spielberg animat
Din program nu lipsesc comedii romantice precum "A naibii dragoste", cu Steve Carrell şi Julianne Moore, "Oare cum o reuşi?", cu Sarah Jessica Parker, filme de groază ca "Noaptea rechinilor 3D" şi "Casa de vis", filme de acţiune precum "Cei trei muschetari", "Pumni de oţel" şi "Nemuritorii 3D". Steven Spielberg se întoarce pe marile ecrane cu animaţia "Aventurile lui Tintin: Secretul unicornului" (28 octombrie), bazată pe faimoasele benzi desenate.
23 decembrie
este ziua cu cele mai importante premiere: "Misiune: Imposibilă 4" şi "Sherlock Holmes 2"

FRANCIZĂ
Saga "Amurg", la penultimul capitol
Seria de adaptări după cărţile "Amurg", scrise de Stephenie Meyer, intră pe ultima sută de metri, cu prima parte a ultimului film (pe modelul "Harry Potter"), "Zori de Zi", regizat de Bill Condon.
LUNĂ DE MIERE. Edward şi Bella îşi încep viaţa de cuplu căsătorit
Pelicula are premiera în România pe 18 noiembrie, concomitent cu Statele Unite, în timp ce ultima parte va fi lansată în noiembrie anul viitor. În "Saga Amurg: Zori de Zi – Partea I", Bella Swann (Kristen Stewart) şi Edward Cullen (Robert Pattinson) se pregătesc de nuntă şi, implicit, de consumarea relaţiei lor în luna de miere, în Brazilia, la Rio de Janeiro.
De această dată, pericolul pentru Bella vine din interiorul ei. Ea rămâne însărcinată cu un hibrid între om şi vampir, însă sarcina nu este cea mai uşoară din lume, în timp ce vârcolacul Jacob (Taylor Lautner) are parte de o relaţie ciudată cu bebeluşul nenăscut.
CONTINUĂRI
Perioada din jurul sărbătorilor le este rezervată lansărilor cu care se merge "la sigur" din punct de vedere al încasărilor, cum e cazul lui "Misiune: Imposibilă 4" şi "Sherlock Holmes 2"
ROL. Brad Pitt este managerul unei echipe de baseball în „Moneyball: arta de a învinge”
Trei pelicule se evidenţiază în peisajul premierelor de la sfârşitul anului: "Misiune: Imposibilă 4", "Sherlock Holmes 2" şi "Bărbaţi care urăsc femeile/ The Girl With the Dragon Tattoo", adaptarea lui David Fincher după primul roman al lui Stieg Larsson.
Tom Cruise vrea să fie din nou vedetă
După ce a trecut prin nenumărate scandaluri legate de religia sa – scientologia – şi filme care n-au avut priză nici la critici, nici la public, Tom Cruise încearcă să-şi recapete gloria cu un nou episod dintr-o franciză de succes, "Misiune: Imposibilă" (premiera pe 23 decembrie), în care-l va interpreta din nou pe agentul Ethan Hunt. Surpriza acestei pelicule este regizorul Brad Bird, care până acum s-a ocupat doar de animaţii, dar toate mari succese Pixar: "Ratatouille" şi "The Incredibles".
Bird, premiat cu două Oscaruri, îşi face debutul în film non-animat. Robert Downey Jr. şi Jude Law îşi reiau rolurile de Sherlock Holmes şi Dr. Watson în noul film regizat de Guy Ritchie. "Sherlock Holmes: A Game of Shadows" vine pe marile ecrane tot pe 23 decembrie şi-l prezintă pe erou în travesti, spre încântarea lui Downey Jr. De data aceasta, cei doi detectivi o protejează pe o ţigancă ghicitoare de geniul malefic al matematicii, Moriarty.
<iframe width="560" height="345" src="http://www.youtube.com/embed/lNxhpNpnAkk" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
"Millennium" în engleză
Deşi a beneficiat de adaptări în suedeză, seria "Millennium" a lui Stieg Larsson are parte de o nouă reîncarnare pe marele ecran, de această dată în engleză, sub bagheta lui David Fincher. Actorii Daniel Craig, Rooney Mara, Christopher Plummer şi Robin Wright au fost nevoiţi să vorbească o engleză cu accent suedez pentru filmul lansat pe 30 decembrie. Rezultatul ar putea fi o capodoperă sau un dezastru.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: