Evenimentul Zilei > Actualitate > Se schimbă taxarea veniturilor agricole
Se schimbă taxarea veniturilor agricole

Se schimbă taxarea veniturilor agricole

Toţi micii producători agricoli vor plăti, din 2012, un impozit de 16% din venitul net. Agricultorii se întreabă cum va calcula statul sumele.

Veniturile nete ale micilor producători de legume, fructe, flori, cereale şi lemn vor fi impozitate cu 16%, conform unui proiect de ordonanţă de urgenţă de modificare şi completare a Codului fiscal, pus în dezbatere publică.
Vor fi, însă, în continuare exceptaţi de la taxare crescătorii de animale şi păsări, apicultorii şi crescătorii de viermi de mătase care nu-şi vând producţia către colectori sau procesatori.
Marcel Cucu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), se arată sceptic în privinţa acestei modificări.
"Până la urmă, este corect ca toată lumea să participe la plata taxelor. Dar vrem să ştim cum va fi calculat venitul net", ne-a declarat acesta.
Impozit nepotrivit micilor agricultori
Şi ministrul agriculturii, Valeriu Tabără, este de părere că prevederea nu va putea fi aplicată, pe motiv că nu se poate face o evaluare precisă pentru cât vinde un producător într-o zi sau într-o lună.
Potrivit şefului Agriculturii, un asemenea impozit nu este potrivit micilor agricultori. În opinia sa, dacă s-ar aplica, taxa nu ar duce neapărat la scumpirea alimentelor, însă ar putea bloca producţia printr-o fiscalitate neadecvată.
O altă modificare începând cu anul viitor este obligaţia producătorilor agricoli care calculează venitul net pe bază de norme de venit să completeze numai partea din Registrul jurnal de încasări şi plăţi referitoare la încasări.
În prezent, aceşti contribuabili nu au obligaţia să organizeze şi să conducă contabilitate în partidă simplă pentru activitatea respectivă.
Totodată, producătorii vor face plăţi anticipate de impozit pe venit, determinat pe baza normelor de venit sau în sistem real.
Persoanelor care vând către entităţi care ţin evidenţă contabilă le va fi reţinut la sursă un impozit de 2% din valoarea trecută în contract, urmând o regularizare la sfârşitul anului.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: