Se schimbă legea privind tratamentul în străinătate

Se schimbă legea privind tratamentul în străinătate

Ministerul Sănătăţii renunţă la criteriul selecţiei după vârstă la cei care au nevoie de operaţii în afara ţării, însă alte prevederi discriminatorii rămân.

Într-un proiect aflat în dezbatere publică, Ministerul Sănătăţii (MS) propune modificarea ordinului în baza căruia românii pot beneficia de tratament în afara ţării.

Criteriul selecţiei după vârstă a celor care primesc tratament este eliminat, însă alte prevederi discriminatorii rămân în vigoare, cum ar fi „beneficiul tratamentului estimat pentru societate” sau costul tratamentului.

Reamintim că EVZ a avut o campanie în care a cerut schimbarea criteriilor discriminatorii şi a iniţiat o petiţie pentru asta, depusă la guvern şi Consiliul pentru Combaterea Discriminării.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Se revizuieşte, dar nu se schimbă nimic”

„Am eliminat unul dintre criteriile după care comisia ministerului aprobă solicitările pacienţilor în condiţiile depăşirii fondurilor. E vorba de vârsta pacientului, criteriu discriminatoriu, din punctul meu de vedere în calitate de jurist”, a declarat ministrul sănătăţii, Cseke Attila.

De asemenea, în noul proiect de ordin au fost nominalizaţi membrii supleanţi pentru comisia care aprobă dosarele, astfel încât, atunci când un membru al comisiei e indisponibil, circuitul dosarelor să nu se mai blocheze.

Modificările propuse sunt văzute ca insuficiente de reprezentanţii ONG-urilor care luptă pentru drepturile acestor bolnavi. „S-a eliminat criteriul vârstei pacientului, dar a rămas un criteriu la fel de discriminatoriu, şi anume estimarea beneficiului pentru societate al tratamentului, cu următoarele punctaje: reintegrare socială şi reinserţie pro fesională totală, 10 puncte; reintegrare socială şi reinserţie profesională parţială, 5 puncte; fără reintegrare şi reinserţie, 0 puncte. E ca în Caragiale: să se re vizuiască, primesc, dar să nu se schimbe nimic”, comentează Carmen Uscatu, reprezentant al Asociaţiei „Salvează Vieţi”.

Pentru ca şansele de supravieţuire ale bolnavilor să fie reale, ea spune că e nevoie de proceduri mai facile, dar şi de oameni care să cunoască limbi străine.

„Vom propune eficientizarea procedurii prin eliminarea unor paşi sau executarea lor într-un mod mai facil”, adaugă Carmen Uscatu. Proiectul e în dezbatere publică până pe 10 iunie, timp în care pot fi aduse modificări.

Săptămâna aceasta urmează să se pronunţe şi Consiliul pentru Combaterea Discriminării, la care a ajuns petiţia EVZ semnată de mii de cititori, în ceea ce priveşte criteriile discriminatorii din ordin.

CAZURI DISPERATE

Li s-a aprobat tratamentul în afara ţării, dar nu pot beneficia de el

În două dintre cazurile prezentate în campania EVZ privind tratamentele în străinătate, dosarele au fost aprobate pentru finanţare de Ministerul Sănătăţii (MS), însă bolnavii nu pot beneficia de bani.

Mai exact, Iuliana Boşescu, care era aproape paralizată după mai multe operaţii pentru hernie de disc eşuate, a primit aprobare de la MS pentru a fi tratată în Ungaria.

„Operaţia mea se face în două etape, într-o primă etapă mi-au fost implantaţi electrozi pentru stimulare, şi datorită lor merg pe picioarele mele. Acum trebuie să merg la Budapesta pentru cea de-a doua parte a operaţiei, însă de la MS mi s-a spus să amân intervenţia fiindcă legea va fi schimbată şi, până când nu e aprobată, nu se mai dă niciun ban”, povesteşte disperată femeia.

Florin Rocaş are nevoie urgent de transplant pulmonar, care costă 120.000 de euro. Banii i-au fost aprobaţi de MS, însă pentru a fi operat la o clinică din Viena trebuie să facă analize care costă în jur de 1.000 de euro, bani pe care MS refuză să-i ofere, iar tânărul nu-i poate plăti. În plus, medicii i-au cerut să îşi găsească un loc de cazare în Viena, unde să stea câteva luni după operaţie.

Cei care au posibilitatea să îl ajute pe Florin pot depune bani în conturile următoare:   CONT LEI: RO37BTRL00501201S28280xx CONT EUR: RO12BTRL00504201S28280xx Titular ROCAS IOANA FLORINA ( BANCA TRANSILVANIA)