Cabanele de vânătoare, drumurile forestiere şi sediile de cantoane silvice nu vor mai putea fi restituite odată cu suprafeţele forestiere pe care se află, au decis judecătorii Curţii Constituţionale.
Foştii proprietari care îşi recuperează terenurile forestiere nu vor mai putea primi înapoi şi cabanele de vânătoare, drumurile forestiere sau sediile de cantoane silvice aflate pe acestea.
Aceste restituiri nu vor mai fi posibile în urma unei decizii a Curţii Constituţionale, care a anulat câteva articole din Legile proprietăţii, care reglementau aceste transferuri.
Judecătorii Curţii Constituţionale şi-au justificat decizia prin faptul că articolele respective ar încălca articolul 44 din Legea fundamentală, pentru că „reglementează un transfer gratuit de proprietate privată a statului către persoanele fizice sau juridice private, în condiţiile în care instituţia exproprierii se referă la o cauză de utilitate publică“. Articole „picate“ după trei ani Articolele declarate neconstituţionale au fost introduse de guvernul Tăriceanu în Legile proprietăţii şi ale justiţiei, pentru care, în 2005, executivul şi-a asumat răspunderea.
Potrivit acestor reglementări, „constructiile de pe terenurile forestiere, inclusiv cele de corectare a torenţilor, drumurile forestiere, sediile de cantoane silvice, cabanele de vânătoare, pepinierele, alte amenajări silvice, instalaţii sau mijloace fixe, inclusiv cele aflate în curs de execuţie, amplasate în suprafeţele care fac obiectul retrocedă rii, trec în proprietatea persoanelor fizice sau juridice cărora li s-a reconstituit dreptul de proprietate asupra terenurilor“.
Interesant este că, la vremea respectivă, pachetul de legi a fost contestat de PSD la Curtea Constitu- ţională. Magistraţii Curţii au găsit probleme doar în Legile justiţiei, fapt care a şi provocat celebra demisie şi revenire a premierului Tăriceanu. Din Legile proprietăţii însă nu a „picat“ la testul constituţional nici o prevedere. Decizia Curţii Constituţionale urmează să fie publicată în Monitorul Oficial şi aplicarea ei are caracter obligatoriu pentru autorităţi. Avantaj pentru afacerile Romsilva Hotărârea Curţii Constituţionale vine ca o mănuşă pentru Regia Naţională a Pădurilor „Romsilva“, instituţia care deţine în prezent cabanele de vânătoare.
Potrivit unei anchete realizate de revista „Capital“, şefii Romsilva intenţionează să introducă în circuitul turistic mai multe cabane de vânătoare, dar afacerile sunt îngreunate de procesele aflate pe rol. Ancheta menţionată face referire la suprafeţele solicitate de familia Sturdza în judeţul Neamţ, care ar putea primi şi cabana de la Durău. În zona Braşov, o vilă a fost retrocedată Primăriei Braşov, iar cabana Sâmbăta urma să fie retrocedată Mănăstirii Sâmbăta. REGLEMENTĂRI Fără restituiri pentru foştii grăniceri Magistraţii Curţii Constituţionale au catalogat ca fiind neconstituţional şi un articol care prevede împroprietărirea asociaţiilor foştilor grăniceri. Judecătorii au ajuns la concluzia că prevederile respective contravin Constituţiei, pentru că reglementează trecerea silită a unui drept de proprietate din patrimoniul unei persoane juridice în patrimoniul unor forme asociative ale foştilor grăniceri de acum 300 de ani, fără ca acestea să fi fost vreodată titulare ale dreptului de proprietate. Articolul anulat prevedea că retrocedarea pădurilor comunale, care provin din păduri grănicereşti, se va realiza în cote egale către formele asociative ale foştilor grăniceri şi ale comunelor respective.