Se împlinesc 21 de ani de la Proclamaţia de la Timişoara

Se împlinesc 21 de ani de la Proclamaţia de la Timişoara

Marius Oprea, iniţiatorul Legii privind condamnările cu caracter politic şi preşedintele Asociaţiei pentru Memoria Victimelor Comunismului şi coordonatorul Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului din România, va conferenţia cu ocazia aniversării Proclamaţiei de la Timişoara.

Mâine, Marius Oprea se va întâlni la Timişoara cu magistraţi, avocaţi, foşti deţinuţi politic şi deportaţi, la sediul Baroului Timiş. Iar vineri, va susţine la Biblioteca Centrală Universitară "Eugen Todoran", de la ora 12.00, o conferinţă cu tema "De ce nu mai avem nevoie de comunişti". Evenimentul va fi precedat de vernisajul expoziţiei "Numitorul comun: moartea" şi de vizionarea filmului documentar "Vânătorul de securişti". Manifestările sunt dedicate împlinirii a 21 de ani de la lansarea publică a Proclamaţiei de la Timişoara, în 11 martie 1990. Ultimele premii acordate de Societatea Timişoara

Luni, de la ora 14.00, va avea loc "Memoria rezistenţei", un moment de muzică şi lectură în interpretarea violonistei Ioana Voicu-Arnăuţoiu şi a actorului Ion Caramitru. Evenimentul, care va avea loc tot în aula Bibliotecii Central Universitare "Eugen Todoran", va fi urmată de conferinţa "Memoria gulagului românesc", susţinută de Vasile Docea. Tot luni, Societatea "Timişoara" va decerna pentru ultima dată premiile anuale ce recompensau activiştii cei mai prolifici în lupta cu structurile (neo)comuniste ori îi sancţionau pe cei care continuau să susţină vechiul sistem. "Decizia a fost luată la ultima adunare generală deoarece, la 21 de ani de la Revoluţie suntem într-un moment în care lucrurile sunt destul de difuze şi confuze astfel că nu mai poţi să tragi o linie şi să diferenţiezi "speranţa" pe care o avem de "secera şi ciocanul", explică Florian Mihalcea, preşedintele Societăţii Timişoara. Atfel, vor fi acordate Premiul "Speranţa" - lui Ion Caramitru, Premiul "Ion Monoran" - Ioanei Voicu – Arnăuţoiu şi Premiul "Alexandra Indrieş", oferit de ziarul Timişoara, corespondentului EVZ.

Ne puteți urmări și pe Google News