Considerat „învingătorul“ Summitului NATO, preşedintele rus nu a făcut concesii nici la Soci, unde l-a avut ca oaspete pe omologul său american. Putin nu acceptă amplasarea scutului american antirachetă în Europa, ci doar un sistem antibalistic global, cu participarea Rusiei.
Rusia continuă să se opună instalării unor elemente ale scutului american pe teritoriul Cehiei şi Poloniei. Poziţia Moscovei a rămas neschimbată în urma întâlnirii de adio dintre liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, şi cel de la Casa Albă, George W. Bush, văzută ca o oportunitate de aprofundare a discuţiilor din timpul Summitului NATO de la Bucureşti.
După două zile de discuţii desfăşurate la reşedinţa de vacanţă a lui Putin din staţiunea Soci, cei doi preşedinţi s-au pus de acord doar asupra unei declaraţii privind „cadrul strategic“ al relaţiilor rusoamericane, relatează Reuters. Singurul angajament asumat în documentul respectiv este acela de a „intensifica dialogul“, pentru a aduce Rusia şi SUA sub umbrela unui sistem de apărare colectiv.
„Vreau să fiu înţeles corect. Din punct de vedere strategic, nu a intervenit nicio schimbare în poziţia noastră faţă de planurile SUA. În acelaşi timp, există câteva evoluţii pozitive. Îngrijorările noastre au fost, în sfârşit, ascultate de partea americană“, a declarat ieri Vladimir Putin, într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu George W. Bush. Totodată, Putin şi-a făcut public „optimismul precaut“ în legătură cu posibilitatea încheierii unui acord final între Rusia şi Statele Unite asupra scutului antirachetă.
Potrivit declaraţiei comune date publicităţii la finalul întâlnirii de la Soci, „partea rusă a clarificat faptul că nu este de acord“ ca Polonia şi Cehia să găzduiască elemente ale scutului american antirachetă. Totuşi, Moscova şi Washingtonul „şi-au exprimat interesul în ceea ce priveşte crearea unui sistem antirachetă comun“, la care Rusia, Statele Unite şi Europa să participe ca parteneri egali. Un proiect controversat
Scutul antirachetă american ar trebui să devină funcţional în 2011- 2013. Sistemul presupune instalarea unui sistem radar ultraperformant în Republica Cehă şi a zece interceptoare de rachete în Polonia. Moscova a criticat constant acest proiect, pe care îl consideră drept o ameninţare la adresa intereselor sale strategice.
În vara lui 2007, Vladimir Putin a propus Statelor Unite să renunţe la ideea unui radar pe teritoriul ceh şi să folosească împreună cu Federaţia Rusă staţia radar de la Gabala, din Azerbaidjan. Propunerea a fost însă primită cu scepticism la Washington, iar administraţia americană a continuat demersurile în vederea încheierii unor acorduri bilaterale cu Polonia şi Cehia. O înţelegere cu Praga a fost parafată în timpul Summitului NATO, iar tratativele cu Varşovia sunt foarte avansate. TROICA PREŞEDINŢILOR
Bush, impresionat de Medvedev
La Soci, George W. Bush a avut o întrevedere şi cu succesorul lui Vladimir Putin, Dmitri Medvedev, despre care a spus, ca primă impresie, că este onest şi inteligent. Medvedev a fost ales preşedinte al Rusiei pe 2 martie şi îşi va începe mandatul pe 7 mai, iar Putin i-a promis că va accepta funcţia de prim-ministru.
Urmaşul lui Vladimir Putin s-a pronunţat, ieri, în favoarea dezvoltării „fără întrerupere“ a relaţiilor dintre ţara sa şi Statele Unite. „Relaţiile rusoamericane sunt un factor-cheie al securităţii mondiale. După ce voi prelua funcţia de preşedinte al Rusiei, aş vrea să fac în aşa fel încât relaţiile noastre să continue neîntrerupt, într-un spirit constructiv“, i-a spus Dmitri Medvedev liderului de la Casa Albă. Testamentul unei prietenii
Pe de altă parte, cu prilejul ultimei lor întrevederi, Vladimir Putin şi George W. Bush au încercat să lase în urma lor cea mai bună imagine posibilă a relaţiei lor oficiale şi personale. Pe parcursul celor două zile petrecute la Soci, cei doi au dansat, s-au plimbat împreună pe malul Mării Negre şi s-au complimentat reciproc. „Este ultima noastră întâlnire în calitate de preşedinţi, dar nu va fi ultima şi ca oameni“, a promis preşedintele american.
Aflat la final de mandat, preşedintele Vladimir Putin a pregătit astfel, cu abilitate, terenul pentru o viitoare cooperare între Dmitri Medvedev şi George W. Bush, care va mai sta la Casa Albă până în ianuarie 2009. Dincolo de divergenţele privind scutul american antirachetă, Washingtonul şi Moscova au puncte de vedere diferite şi în ceea ce priveşte declararea unilaterală a independenţei fostei provincii sârbe Kosovo, intervenţia militară în Irak, extinderea Alianţei Nord-Atlantice către est şi utilizarea resurselor energetice.