Şcoala vieţii, cu 30 de lire sterline

Şcoala vieţii, cu 30 de lire sterline

Cea mai în vogă şcoală din Londra are soluţii pentru dileme moderne: cum să fii cool sau cum să treci peste criză.

V-aţi întrebat cum reuşesc unii să-şi stăpânească emoţiile, cum obţin alţii cele mai bune locuri de muncă sau cum de au relaţii perfecte? Răspunsul este simplu. Cel mai probabil au trecut pe la „Şcoala Vieţii” din Londra.

Câţiva artişti, scriitori şi filosofi s-au gândit să creeze o şcoală unde toate gândurile care îi macină pe oamenii mileniului 3 să fie aria curriculară, iar cursurile - cât mai informale cu putinţă. Aşa a luat naştere, în inima Londrei, „The School of Life” („Şcoala Vieţii”), sub bagheta talentatului scriitor elveţian Alain de Botton.

După 18 luni de planificare, şcoala a fost lansată oficial în septembrie 2008. Dar deschiderea a coincis cu izbucnirea crizei economice, încă o provocare de trecut, despre care, actuala directoare a şcolii, Morgwn Rimel, spune că i-a ajutat să-şi stabilească priorităţile.

Cursuri pentru oricine

„Temele cursurilor se referă la marile întrebări pe care toţi le avem despre viaţă şi despre cum să trăim. Subiectele de discuţie provin din nevoile noastre şi din cele ale cursanţilor”, explică directoarea şcolii, subliniind că programa este permanent actualizată.

Poate par facile aceste cursuri, dar cei care le susţin se iau foarte în serios. Deşi abordarea este total diferită în comparaţie cu o şcoală normală, obiectivele sunt ambiţioase.

„Noi credem că sunt foarte utile pentru cei care se înscriu. Nu pretindem că am şti toate răspunsurile la marile întrebări ale vieţii, dar încercăm să oferim un mediu în care oamenii pot explora acele întrebări şi probleme care-i preocupă, într-o atmosferă prietenoasă şi deschisă”, mai spune Rimel.

La cursuri se poate înscrie oricine, dar numărul de participanţi este limitat la 25, pentru a permite interacţiunea şi comunicarea cu profesorul.

Lecţiile durează trei ore, cu pauză, şi sunt programate seara, de la 18.30. „The School of Life” are în program şi activităţi de weekend, la unele putând participa chiar câteva sute de oameni, dar şi cine şi dejunuri unde se pune accent pe arta conversaţiei. Profesorii sunt persoane reputate, nonconformiste şi care au o abordare diferită a vieţii. Preţul unui curs este de 30 de lire sterline.

În ce să crezi, dacă să crezi?

Un fost preot, care a trecut printr-o criză de credinţă şi a renunţat la biserică, luându-şi un doctorat în filosofie şi fizică, predă unul dintre cele mai populare cursuri - cum să te îmbogăţeşti spiritual - „How to fill the God shaped hole”.

Mark Vernon lucrează acum ca jurnalist freelancer şi îşi dedică timpul scrisului. A publicat cărţi despre prietenie, credinţă, ştiinţă şi filosofia vieţii de zi cu zi.

Un fin cunoscător al minţii umane, la curs îi încurajează pe participanţi să vorbească deschis despre experienţele lor religioase, credinţă şi ateism, spiritualitate sau nevoia de religie.

La final, cursanţii află câteva soluţii pentru a-şi întregi experienţele spirituale: explorarea minunilor biologiei şi fizicii, ajutorarea celor nevoiaşi fără a cere ceva în schimb, explorarea minţii prin psihoterapie şi meditaţie.

Cele mai populare cursuri

Printre cele mai căutate cursuri se numără cele despre cum să găseşti un loc de muncă potrivit, cum să te raportezi la moarte şi cum să găseşti şi să păstrezi partenerul potrivit.

Tinerii sunt atraşi mai ales de cursul care îi învaţă să fie cool. „Acesta nu e un seminar tipic cu sfaturi”, spune Rimel, care a lucrat ca producător cultural şi de televiziune, a condus numeroase proiecte artistice şi a locuit pe trei continente.

„Noi îi rugăm pe participanţi să discute despre ceea ce înseamnă exact «cool» şi să exploreze conceptul. De aceea, cursul atrage oameni interesaţi în a înţelege ce înseamnă această atitudine. Ne punem problema cum reuşesc unii oameni să fie cool şi să stârnească admiraţie. Iar a fi cool este departe de a fi o calitate opacă şi de neatins, de fapt poate deveni o abordare a vieţii de zi cu zi, pe care o putem cultiva”, conchide aceasta.

„La „The School of Life”, încercăm să le oferim cursanţilor noştri uneltele necesare pentru a trăi într-un mod productiv şi pozitiv.“, MORGWN RIMEL, directoare la „The School of Life”

LECŢIE. Atmosferă entuziastă la cursurile de la „School of Life”

Ne puteți urmări și pe Google News