Şcoala Părinţilor, lansată la Timişoara

Şcoala Părinţilor, lansată la Timişoara

Din luna iunie, timişorenii vor putea învăţa cum să devină părinţi competenţi, în cadrul cursurilor oferite de Şcoala Părinţilor, cel mai nou proiect al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Timiş.

Şcoala Părinţilor este un program gratuit, disponibil tuturor părinţilor a căror copii sunt minori, iar cei interesaţi se pot înscrie la sediul DGASPC, zilnic între orele 8.00 şi 16.00.

Programul a fost lansat pe 15 mai, iar cursurile vor în iunie şi presupun o serie de întâlniri între părinţi şi specialişti ai DGSAPC (psihologi, medici pediatri, instructori de educaţie). Cursurile, cu o durată de două ore, vor avea loc de două ori pe lună, timp de jumătate de an.

„În funcţie de vârsta copiilor, părinţii se vor întâlni în grupuri de câte 10-12 persoane, ca să îşi poată împărtăşi problemele”, explică Smaranda Marcu, purtător de cuvânt în cadrul DGASPC Timiş.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rolul de părinte, o meserie grea

La cursuri, părinţii vor învăţa ce e normal şi ce nu în dezvoltarea micuţilor, care sunt rolurile fiecărui membru al familiei, cum se construieşte o relaţie părinte – copil, cum se preiau modele de educaţie, care sunt tulburările de comportament ale copiilor şi cum se intervine în aceste cazuri. O lecţie specială va fi alocată educaţiei sexuale a copilului, un subiect încă tabu în multe familii.

Specialiştii în psihologia copilului şi pediatrie au ajuns la concluzia că sunt tot mai mulţi „părinţi necalificaţi”. „Părinţii sunt primii şi cei mai importanţi profesori şi modele pentru copii. Rolul de părinte este un proces de învăţare, continuu şi mereu în schimbare. Poate tocmai de aceea se vorbeşte despre acesta ca despre o meserie şi una grea”, explică psihologul Claudia Borza, şefa Serviciului Consiliere Familială şi coordonatoarea programului.

Totuşi, în nicio şcoală nu se învaţă cum să devii părinte. Nu există o „fişă a postului”, nu se plătesc ore suplimentare, iar de la maternitate copilul nu pleacă însoţit de „instrucţiuni de folosire”.

„Realitatea este că majoritatea părinţilor învaţă pe parcurs ceea ce au de făcut, preluând informaţii de la cei din jur, din experienţele apropiaţilor, rudelor, cunoştinţelor şi preluând modelele cu care au crescut ei înşişi sau citind diferite cărţi. Rolul de părinte, aşa greu cum este el, este cel care oferă cele mai mari satisfacţii în viaţa personală. A creşte un copil presupune asumarea de responsabilităţi. Acest proiect vine în sprijinul părinţilor în vederea dezvoltării abilităţilor parentale”, conchide Claudia Borza.