Şcoala de părinţi

Şcoala de părinţi

Suedia, deja considerată cea mai bună ţară din lume pentru creşterea copiilor, oferă un număr crescând de cursuri pentru părinţii care vor să-şi îndeplinească rolul cât mai bine cu putinţă, relatează AFP.

„Desigur, întotdeauna putem face o treabă mai bună ca părinţi“, apreciază Aasa, 34 de ani, mamă a doi gemeni în vârstă de 8 ani, divorţată şi participantă la un curs de educaţie parentală din localitatea Skarpnak, la sud de Stockholm.

Părinţii suedezi au la dispoziţie o vastă gamă de cursuri, care acoperă educaţia copiilor de la cele mai fragede vârste, începând cu nou-născuţii, prin intermediul unor programe gratuite. Numărul celor angajaţi în clase de educaţie parentală a crescut de la 2% în 2004, la peste 7% în 2007, potrivit statisticilor Institutului Naţional suedez pentru Sănătate Publică, al cărui obiectiv este să atingă o participare de „30-40 la sută“.

Efecte benefice asupra copiilor

Ne puteți urmări și pe Google News

„Ce-i determină pe majoritatea părinţilor să vină la noi sunt disputele sau lipsa de autoritate în familie, dar aceste clase sunt pentru absolut toţi părinţii“, explică Magnus Braun, un consilier familial implicat într-un program de educaţie parentală. Cursurile „sunt bune pentru toată lumea“: şi pentru părinţii care nu au probleme cu copiii, şi pentru cei care au, indiferent de natura dificultăţilor. Potrivit psihologului Aasa Kling, care a studiat eficacitatea acestor programe, s-a dovedit că minorii cu un temperament coleric au avut mai pu- ţine probleme de comportament după ce părinţii lor au urmat un curs de educaţie parentală