Sclavi la Mittal

Sclavi la Mittal

"In fiecare zi ma gandesc ca sunt intr-o misiune sinucigasa", spune un miner dintr-o exploatare detinuta de cel mai bogat britanic.

Muncitorii care lucreaza pentru cel mai bogat om din Marea Britanie, Lakshmi Mittal, il acuza pe miliardar ca obtine profit prin mentinerea unor conditii de munca similare cu „sclavia”, mai ales dupa ce zeci de angajati au murit in accidentele de munca din minele Mittal.

Cei care lucreaza in minele de carbune Mittal din Kazahstan sustin ca isi pun viata in pericol in fiecare zi folosind echipamente invechite si periculoase.

Peste 90 de mineri, angajati ai magnatului, au murit in accidente de munca din 2004 pana in prezent, potrivit cotidianului britanic „The Times”. Conditiile de munca sunt mai rele decat in vremea sovietica, spun minerii, care ar prefera sa lucreze in minele din Siberia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Situatia este cu atat mai grava cu cat nu numai minerii acuza politica miliardarului englez, dar mai ales zecile de femei ramase vaduve in urma unor accidente mortale.

Miliardarul promite

„Suntem tratati de conducerea Mittal putin mai bine decat niste sclavi. Pericolul este atat de mare incat in fiecare zi ma gandesc ca sunt intr-o misiune sinucigasa la propriul meu loc de munca”, spune Serghei, un muncitor din mina din Lenina. Aici, in septembrie 2006, o explozie a ucis 41 de mineri.

„Am pierdut opt colegi in aceasta explozie. De atunci nu s-a facut nimic pentru a se imbunatati siguranta muncitorilor. Nu putem decat sa asteptam cu totii ca urmatorul accident sa se intample”, spune Yuri, un alt muncitor de la Lenina. Sute de mineri din aceasta zona au ales deja sa plece de la Mittal si sa lucreze la minele din Siberia.

Saptamana trecuta, oficialii companiei lui Lakshmi Mittal au declarat ca sanatatea si siguranta angajatilor este o prioritate pentru ei si ca Arcelor Mittal va investi peste 94 de milioane de euro pentru a imbunatati conditiile de munca. Acestia sustin ca, in 2007, investitiile pentru modernizare se vor ridica la peste 19 milioane de euro. 

Imediat dupa accidentul de munca din iunie, reprezentantii Mittal Steel Galati au declarat ca si in Romania, in 2006, compania va investi peste 3 milioane de euro in echipamente de siguranta a muncii, uniforme si in programe de training pentru toti angajatii.

Zeci de morti si in Romania Din 2001, de cand cel mai mare magnat mondial din sectorul otelului a cumparat combinatul din Galati, 25 de oameni si-au pierdut viata in zeci de accidente de munca. Alti 254 au fost raniti.

La sfarsitul lui 2006, Mittal Steel Galati se afla in fruntea companiilor care au inregistrat cele mai multe astfel de incidente. Peste 44a dintre cazurile accidentari la locul de munca inregistrate in judetul Galati proveneau de pe platforma siderurgica Mittal.

Cel mai grav accident de anul trecut s-a produs in iunie, cand patru persoane au fost grav ranite, dintre care una a decedat. Numai in prima jumatate al lui 2006, pe platforma Mittal Steel au avut loc 25 de accidente de munca, din care 18 ale Mittal Steel si sapte ale unor firme subcontractoare care au desfasurat lucrari aici.

Cinci dintre aceste accidente au fost mortale. Lakshmi Mittal, a carui avere se ridica la peste 28 de miliarde de euro, potrivit „The Sunday Times”, detine cel mai mare producator de otel la nivel mondial.