Evenimentul Zilei > Social > Schimbări importante în Codul civil. Căsătoria nu va mai fi niciodată la fel!
Schimbări importante în Codul civil. Căsătoria nu va mai fi niciodată la fel!

Schimbări importante în Codul civil. Căsătoria nu va mai fi niciodată la fel!

Un proiect legislativ depus în Parlament urmărește să aducă modificări importante Codului civil actual.

Concret, inițiatorii urmăresc interzicerea căsătoriilor între minori! Astfel, dacă va trece de votul Parlamentului, legea va stipula în mod clar că persoanele cu vârsta cuprinsă între 16 și 18 ani nu se mai pot căsători!

În prezent, notează avocatnet.ro, Codul civil le dă voie minorile să se căsătorească, dar numai în baza unui aviz medical și cu încuviințarea părinților (după caz, a tutorelui ori cu autorizarea instanței de tutelă).

Inițiatorii proiectului spun că finalitatea acestuia este de a pune în aplicare recomandărilor Organizației Națiunilor Unite, adică se urmărește eliminarea excepției de la vârsta minimă pentru încheierea unei căsătorii, și anume vârsta de 18 ani.

În plus, atrag atenția parlamentarii români, căsătoriile copiilor minori au consecințe directe asupra sănătății lor, a educației și a situației materiale. De cele mai multe ori, astfel de mariaje duc la sarcini frecvente și la nașteri premature și/ sau cu risc.

Un raport Eurostat arată că în România sunt cele mai multe mame minore din Uniunea Europeană. Un copil din 10 născuți de mame minore în UE a venit pe lume în țara noastră!