Evenimentul Zilei > Actualitate > Scăparea lui Sassu: aleşii PDL au ignorat „sperietoarea” Boc
Scăparea lui Sassu: aleşii PDL au ignorat „sperietoarea” Boc

Scăparea lui Sassu: aleşii PDL au ignorat „sperietoarea” Boc

39 de parlamentari PDL au dat peste cap planurile partidului de schimbare a şefilor TVR, lipsind miercuri din plen, în ciuda SMS-urilor de avertizare că lista chiulangiilor va ajunge direct la Boc.

Disciplina de fier din PDL e pe cale să devină istorie. 39 dintre uninominalii PDL l-au „salvat” pentru moment pe Alexandru Sassu, rămas la conducerea TVR ca urmare a absenteismului lor.

Ocupaţi ba să-şi expună opiniile la televizor, ba să-şi facă bagajele pentru a pleca spre casă, PDL-iştii s-au arătat imuni inclusiv la SMS-urile alarmiste prin care erau avertizaţi că lista de prezenţă va a junge direct la Emil Boc.         

Boc, pe post de alarmă

„Toţi deputaţii sunt rugaţi să meargă în plen. Prezenţa va fi înaintată preşedintelui partidului”. Aşa suna, potrivit unor surse din partid, SMS -ul semnat de liderul deputaţilor, Mircea Toader, care a invadat telefoanele pe la ora 16.00, când urma să se decidă soarta lui Sassu. Mobilizarea a fost însă palidă.

Din rândul puterii – PDL, UDMR, independenţi, minorităţi – au lipsit 64 de parlamentari. Între ei: Cezar Preda, Cristian Diaconescu, Attila Korody. Pentru discutarea raportului TVR mai era însă nevoie de 37 dintre ei. Grosul chiulangiilor apare în dreptul PDL – 39. Procentual, recordul la chiul l-au atins independenţii, cu 11 absenţi, de la UDMR au lipsit 6 parlamentari, iar din grupul minorităţilor 6.                          

Televizorul, pe primul loc

Evaporarea-record s-a produs în câteva momente pe holul între Senat şi Camera Deputaţilor. Nu mai puţin de 19 senatori PDL, între care şi miniştrii Radu Berceanu şi Vasile Blaga, au dispărut brusc după şedinţa în cazul „Voicu”, nemaiajungând la plenul celor două Camere.

„Din păcate, presa nu ne dă pace. Pe canalele TV aveam vreo patru colegi în acel moment. Invitaţiile la televiziuni trebuiau onorate. Au fost şi colegi care, neştiind că lucrările vor decurge până la acea oră, aveau planificate alte activităţi”, este explicaţia liderului senatorilor, Traian Igaş, absent şi el la apelul nominal.

De altfel, Igaş este de părere că „nu senatorii trebuie scoşi ţapi ispăşitori” şi, în consecinţă, nu se impun sancţiuni.              

PDL, de la „nuntă” la „spital”

Scuzele sunt variate şi în rândul deputaţilor: unii în delegaţie, alţii la doctor, alţii n-au nimerit sala. „Mihaela Şandru şi Maria Stavrositu au fost în delegaţie, iar Sanda Ardeleanu , dintr-o eroare, n-a ajuns în sală. Dar era”, spune Petru Movilă, vicelider PDL.

Alţi doi vicelideri au fost absenţi, deşi ar fi trebuit să se ocupe tocmai cu mobilizarea. „Eu am fost învoit”, se scuză Petru Călian. „Eu am fost la o clinică oftalmologică”, îl concurează Mihai Boldea. Lui Toader îi iese altfel socoteala: „Vreo nouă sunt în delegaţii, mai avem doi grav bolnavi. Restul zic că au fost la medic, unul are nuntă”.

Toader admite că i-a avertizat pe deputaţi să nu absenteze şi spune că luni va discuta situaţia cu Boc, în Biroul Permanent.                     

"Pe canalele TV aveam vreo patru colegi în momentul apelului nominal. Invitaţiile la televiziuni trebuiau onorate. Nu?“

TRAIAN IGAŞ, liderul senatorilor PDL

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: