Scapa de pofta de paine printr-o alimentatie variata!
- Adam Popescu
- 24 aprilie 2007, 03:00
Mananca o salata inainte de masa sau consuma fasole boabe, paste italienesti ori orez brun.
Cei care nu se satura daca nu mananca si paine pot consuma inainte de masa o salata. Aceasta nu ingrasa, contine vitamine si te va ajuta sa te saturi mai repede.
Daca vrei sa mai reduci consumul de paine, diversifica-ti meniul cu fasole boabe sau paste italienesti, deoarece contin amidon si dau senzatia de satietate.
Cu toate acestea, nu renunta definitiv la paine, te sfatuiesc nutritionistii. Poti consuma in jur de trei-patru felii de paine integrala pe zi sau alege o reteta italiana cu paine prajita unsa cu usturoi, ulei de masline extravirgin si rosii.
Alterneaza mamaliga cu cerealele
Una dintre cele mai bune solutii de a reduce consumul de paine este sa mananci inainte de felul principal o salata. Aceasta nu contine calorii si da senzatia de satietate pe moment.
„Noi avem obiceiul sa mancam salata la felul doi, dar ea trebuie consumata inainte de masa. Si pastele italienesti pot taia pofta de paine. Acestea sunt facute din grau dur si contin mai putin amidon si mai multe proteine. Cel mai bine este sa le consumi in prima parte a zilei”, explica Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
Si mamaliga este o solutie daca vrei sa reduci consumul de paine, pentru ca este satioasa si, in plus, are index glicemic mai scazut. Alterneaza mamaliga cu paine si cereale, te sfatuiesc nutritionistii.
Nu ai nevoie de paine nici daca mananci fasole verde, produs care da senzatia de satietate si care nu ingrasa. La fel de recomandata este si fasolea boabe, preparata in diferite moduri, dar nu prajita. Aceasta are amidon si proteine, iar o portie echivaleaza cu una de carne cu paine. Pofta de paine poate fi controlata si daca mananci orez semirafinat (denumit „parboiled”) sau orez brun.
Cel mult trei-patru felii de paine integrala pe zi
Cu toate acestea, painea nu trebuie eliminata definitiv din meniul tau, cea mai recomandata fiind cea din faina integrala. „In comparatie cu faina alba, cea integrala contine de opt ori mai multe minerale, de zece ori mai multe vitamine si de trei ori mai multe fibre. Alege painea cu un procent ridicat de secara, intrucat contine un amestec echilibrat de proteine, grasimi, fibre si antioxidanti, si consuma trei-patru felii pe zi”, explica Lygia Alexandrescu, specialist in nutritie la Natural Silhouette.
Alege painea cu cel mai redus termen de garantie si cu putini conservanti alimentari, te mai sfatuieste nutritionistul. „Foarte buna este Bruscheta, o reteta italieneasca. Prajeste o felie de paine la toaster si, optional, unge-o cu usturoi. Pune pe ea ulei de masline extravirgin si cubulete de rosii”, completeaza Gheorghe Mencinicopschi. Bruscheta se mananca dimineata si la pranz, nu si seara.