Scandalul "Hotie la Teologie": decanul si-a dat demisia

Scandalul "Hotie la Teologie": decanul si-a dat demisia

Gestul vine la o saptamana dupa ce EVZ a dezvaluit neregulile comise de preotul Nicolae Necula pentru a creste nota fiului sau la examenul de licenta.

Preotul Nicolae Necula, decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa „Patriarhul Justinian” de la Universitatea Bucuresti, si-a dat demisia in urma acuzatiilor ca ar fi abuzat de functie pentru a schimba lucrarea de licenta a fiului sau.

Demisia decanului vine la o saptamana dupa ce „Evenimentul zilei” a dezvaluit in exclusivitate neregulile de la examenul de licenta de la Teologie.

Preotul Necula a fost convocat ieri-dimineata la Senatul Universitar pentru a da socoteala in legatura cu acuzatiile aduse: complicitate la inlocuirea lucrarii de licenta a fiului sau si conflictul de interese in care se afla cand fiul sau sustinea examenul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cronica unei demisii solicitate

„Senatul a luat cunostinta de demisia prezentata ieri de preotul Nicolae Necula. In cadrul intalnirii a fost validata si sanctiunea de blam propusa de Colegiul de etica in legatura cu erorile descoperite la Facultatea de Teologie”, a declarat, pentru EVZ, purtatorul de cuvant al universitatii, Aurel Ghimbu. Acesta a adaugat ca la intalnirea Senatului a fost aprobata si formarea unei comisii de monitorizare a activitatii de la Teologie.

Colegiul de etica al Universitatii s-a intrunit saptamana trecuta, cand decanului Necula i-au fost solicitate explicatii in legatura cu mai multe sesizari venite din partea unor cadre didactice de la Teologie. Colegii preotului il acuzau pe acesta ca a contribuit la fraudarea licentei in favoarea fiului sau.

Teza juniorului Necula a fost anulata in urma unei dispozitii venite din partea conducerii universitatii. Tot atunci a fost formata o comisie de disciplina menita sa cerceteze activitatea secretarului de la Teologie, Ion Lazar, si el „inculpat” in acest caz.

Indemnul cel de taina

Contactat telefonic de EVZ, preotul Nicolae Necula a declarat ca nu doreste sa precizeze care a fost movitul demisiei sale si a refuzat sa comenteze acest gest.

Surse EVZ sustin insa ca hotararea fostului decan a fost generata chiar de Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist. Potrivit surselor noastre, intre cei doi ar fi existat o intalnire cu o zi inainte de sedinta Senatului Universitar, moment in care Patriarhul Teoctist i-a solicitat decanului Necula demisia.

Aceleasi recomandari le-au primit si ceilalti membri ai conducerii Facultatii de Teologie, care l-ar fi ajutat la examenul de licenta pe fiul decanului. Solicitarea Patriarhului Teoctist vine dupa ce mai multe cadre didactice de la Facultatea de Teologie au cerut demisia decanului, prodecanului si secretarului facultatii, acuzandu-i ca au denigrat imaginea institutiei de invatamant.

In numele fiului

Cariera compromisa

Preotul Nicolae Necula este decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa „Patriarhul Justinian” de la Universitatea Bucuresti de sapte ani si profesor titular la Catedra de Liturgica si Pastorala a facultatii de 23 de ani.

A absolvit Institutul Teologic Universitar din Bucuresti in 1968. Zece ani mai tarziu si-a luat doctoratul in teologie. Cariera didactica si-a inceput-o in urma cu 36 de ani.